Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Διασπασμένη και αποδυναμωμένη η μειονότητα στις εκλογές...

Με τον χαρισματικό ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα συνεργάζεται το ΚΕΑΔ, σε μια προεκλογική συμφωνία συνεργασίας που εξαιρεί τη Χειμάρρα
Το ΚΕΑΔ συνεργάζεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα κόντρα στον νεότευκτο μειονοτικό σχηματισμό ΜEGA και στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα 

Σε ορόσημο για τη σχέση του εθνικού κέντρου με τις οργανώσεις και τα κόμματα που εκπροσωπούν την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας αναδεικνύονται οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου στη γειτονική χώρα, στις οποίες η μειονότητα προσέρχεται πολυδιασπασμένη και αποδυναμωμένη.

Τη στιγμή που αναδεικνύεται η ζωτική ανάγκη του επανακαθορισμού της πολιτικής της χώρας μας για τη στήριξη των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας, στα Τίρανα κλιμακώνονται τα εθνικιστικά αλυτρωτικά κηρύγματα εναντίον της Ελλάδας με όχημα το κόμμα των «τσάμηδων».
Το ΚΕΑΔ, μέσω του οποίου εκφράζεται και η ΟΜΟΝΟΙΑ, συνεργάζεται επισήμως με το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, σε μια προεκλογική συμφωνία συνεργασίας που εξαιρεί τη Χειμάρρα, η οποία έχει μετατραπεί σε «μήλον της Εριδος», καθώς στην πόλη που έχει συμβολική σημασία για τη μειονότητα ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και νυν δήμαρχος Β. Μπολάνος θα βρει απέναντί του μειονοτικούς υποψηφίους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το νεότευκτο μειονοτικό κόμμα MEGA, αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπερίσα.
Το ΚΕΑΔ πάντως και ο πρόεδρός του Β. Ντούλες, ελπίζοντας σε μια παρουσία η οποία θα εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση του κόμματος, προσέφεραν στήριξη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα σε όλη τη χώρα, με αντάλλαγμα την υποστήριξη των υποψηφίων του σε Ανω και Κάτω Δρόπολη, Πωγώνι, Οντριε, Αλυκο, Λειβαδιά, Δίβρη, Φοινίκη και Μεσοπόταμο.
Η ηγεσία του ΚΕΑΔ θεωρεί ότι λόγω του εκλογικού συστήματος, που δεν προβλέπει πλέον δεύτερο γύρο, θα πετύχει την επανεκλογή του Β. Μπολάνου στη Χειμάρρα, αλλά είναι πλέον εξωπραγματικός ο στόχος να πλησιάσει το «πλαφόν» των 16 δήμων που είχε κερδίσει το 2007, εκ των οποίων μάλιστα οι 8 ήταν εκτός μειονοτικών περιοχών.
Στηρίζει ο Γκατζογιάννης
Το MEGA έχει περιορισμένη επιρροή παρά τη στήριξη που είχε από ιστορικά στελέχη της μειονότητας, όπως ο Π. Μπάρκας, ο Θ. Μήτσιος και η κ. Μπεζιάνη, αλλά και ο γνωστός Ελληνοαμερικανός παράγοντας Ν. Γκατζογιάννης. Οι υποψηφιότητες όμως που έχει υποστηρίξει είναι αρκετές για να πλήξουν εκλογικά το ΚΕΑΔ σε κρίσιμους δήμους και επαρχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχει τεθεί επί τάπητος πλέον στην Αθήνα, καθώς είναι σαφές ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, ούτε διαχειρίσιμη. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση του μειονοτικού στοιχείου λόγω της μετανάστευσης στην Ελλάδα, η ανυποληψία του πολιτικού προσωπικού της μειονότητας που εθίστηκε στο καθεστώς συναλλαγής με την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση και στο πελατειακό σύστημα της εξασφάλισης επιρροής μέσω της εμπορίας θεωρήσεων (βίζας) έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και τη μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Το μοντέλο που υιοθετήθηκε από το 1990 και μετά έχει εξαντληθεί και οι νέοι συσχετισμοί, τα πληθυσμιακά στοιχεία, αλλά και το διαθέσιμο πολιτικό προσωπικό απαιτούν επαναχάραξη της μειονοτικής πολιτικής από μηδενική βάση.
Στην Αθήνα όμως υπάρχει εύλογη ανησυχία και από το εθνικιστικό παραλήρημα των εκπροσώπων των «τσάμηδων», που τείνει να μετατραπεί σε επίσημη αλβανική πολιτική.
Ο Σπετίμ Ιντριζι, πρόεδρος του κόμματος των «τσάμηδων» και κυβερνητικός εταίρος του κ. Μπερίσα, έσπευσε να εντάξει τον αλυτρωτισμό εναντίον της χώρας μας στο όραμα της Μεγάλης Αλβανίας, διακηρύσσοντας από τα Τίρανα ότι «όπως ο αετός χρειάζεται δύο φτερά για να πετάξει, έτσι και η Αλβανία χρειάζεται το Κόσοβο και την Τσαμουριά». Οι ίδιοι κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι την απελευθέρωση των θεωρήσεων για την είσοδο Αλβανών πολιτών σε χώρες της ΕΕ, έχουν αρχίσει ήδη να οργανώνουν μαζική είσοδο σε περιοχές της Θεσπρωτίας στις 27 Ιουνίου για να «τιμήσουν» τους εκδιωχθέντες λόγω της συνεργασίας με το ναζιστικό καθεστώς προγόνους τους.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: