Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Ένωσης Χειμαριωτών «Η Χειμάρα», στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών με θέμα «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός απέναντι στην έξαρση του Αλβανικου Εθνικισμού» .
Ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε από Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες Έλληνες.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Χειμάρας κ.Βασίλης Μπολάνος.
Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες. Από το Ελληνικό κοινοβούλιο παρευρέθησαν, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ.Μάκης Βορίδης. Εκεί βρισκόταν και ο Βορειοηπειρώτης πολιτευτής του ΛΑΟΣ κ.Μπάμπης Καραθάνος. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο κ. Σταύρος Λυγερός.
Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες. Από το Ελληνικό κοινοβούλιο παρευρέθησαν, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ.Μάκης Βορίδης. Εκεί βρισκόταν και ο Βορειοηπειρώτης πολιτευτής του ΛΑΟΣ κ.Μπάμπης Καραθάνος. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο κ. Σταύρος Λυγερός.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη του Ήρωα Αριστοτέλη Γκούμα. Στη συνέχεια συγκίνηση προκάλεσε η προβολή ειδικού οπτικοαουστικού υλικού στο οποίο μιλούσαν οι γονείς και ο αδελφός του Αδικοχαμένου Αριστοτέλη.
Ο κ.Παντούλας στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ανθελληνικών και επεκτατικών αναφορών των αλβανικών σχολικών βιβλίων, ενώ παρουσίασε ένα ημερολόγιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το οποίο απεδείκνυε την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου.
Κατά την ομιλία του κ.Παντούλα υπήρχαν και κάποιες διαμαρτυρίες από τον κόσμο, ενώ ένας πολίτης του είπε «αυτά να τα πείς και στον Πάγκαλο». Διαμαρτυρίες ακουστήκαν και κατά την ομιλία άλλων παρευρισκομένων.
Ο κ.Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο έργο που πραγματοποιήθηκε στην Βόρειο Ήπειρο επί κυβερνήσεως ΝΔ , αναφερόμενος στο Υπουργείο (Εθνικής) Παιδείας δεν παρέλειψε να τονίσει τον όρο «Εθνική». Επίσης υπενθύμισε ότι η Αλβανία πρέπει να περάσει «τις εξετάσεις» της Χειμάρας για να μπει στη Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος σε παλαιότερο γεγονός ανάμεσα σε αυτόν, τον κ.Καραμανλή και τον κ.Μπερίσα. Στο τέλος της ομιλίας του ευχήθηκε να υπάρξει και στο μέλλον κάποιος άλλος πολιτικός ο οποίος με τις ενέργειες του θα εξασφαλίσει την διανομή των ελληνικών σχολικών βιβλίων στη Βόρειο Ήπειρο, όπως ο ίδιος.
Ο κ.Βορίδης ανάμεσα στα άλλα που είπε, σημείωσε ότι, καλά μεν όσα έχουν γίνει αλλά δυστυχώς είναι σταγόνα στον ωκεανό. Επίσης ο κ.Βορίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Αγίων Σαράντα, όπου πλέον οι Αλβανοί της πόλης έχουν φτάσει τους 40.000 κατά τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι όντως ανησυχητικό και έχει σχέση φυσικά με την αλλοίωση της ταυτότητας της Βορείου Ηπείρου. Επεσήμανε επίσης ότι η Αλβανία έπρεπε πρώτα να λύσει τα θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και μετά να πούμε το «ΝΑΙ» στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ.Ντούλες με την ομιλία πραγματοποίησε, αναφέρθηκε εκτός των άλλων και σε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στην πώληση των ελληνικών περιουσιών της Βορείου Ηπείρου από Έλληνες σε αλλοεθνής και αλλόθρησκους.
Ο κ. Λυγερός επεσήμανε ότι στην Αλβανία αναπτύσσετε πλέον το κίνημα του Τουρκαλβανισμού, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του Νέο-οθωμανισμού. Επιπλέον όπως είπε ο ίδιος έχει παρατηρήσει ότι ο αριθμός των Ελλήνων που ψηφίζουν στη Βόρειο Ήπειρο έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Η ομιλία του κ.Λαζαρίδη θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν από τις καλύτερες στιγμές της εκδήλωσης. Ο κ.Λαζαρίδης αναφερόμενος στον Αριστοτέλη Γκούμα είπε ότι τώρα θα έχει για παρέα τον Τασο Ισαάκ, τον Σολωμό Σολωμού, τους Ήρωες των Ιμίων και τον Σμηναγό Ηλιάκη, φυσικά η συγκεκριμένη αναφορά καταχειροκροτήθηκε. Επίσης εκτός των άλλων ο κ.Λαζαρίδης ζήτησε «Συγγνώμη» από τους Βορειοηπειρώτες για την εγκατάλειψη από την Ελλάδα, χωρίς να φέρει φυσικά ο ίδιος ευθύνη. Επιπλέον στην ομιλία του απέδειξε ότι η υποχωρητική στάση της Ελλάδος έναντι των εθνικών μας θεμάτων δήθεν λόγω της οικονομικής καταστάσεως της χώρας δεν έχει καμία βάση, καθώς χώρες όπως η Τουρκία, είτε η Αλβανία είτε η Βουλγαρία σε περιόδους κρίσεως δεν άφησαν ποτέ τα εθνικά τους θέματα σε δεύτερη μοίρα.
Γενικότερα στην εκδήλωση έγινε αναφορά στο θέμα τον συντάξεων του ΟΓΑ, ένα θέμα το οποίο ταλανίζει τους Βορειοηπειρώτες, καθώς και στην υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών από το αλβανικό κράτος.
Κλείνοντας αυτό που πρέπει να μας «μείνει» για την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα είναι ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν ένα «απομονωμένο» και «τυχαίο» περιστατικό αλλά ήταν ουσιαστικά ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που στόχο του είχε να τρομοκρατήσει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, στα πλαίσια των ανθελληνικών αλβανικών εξάρσεων. Δυστυχώς για τους δολοφόνους του Αριστοτέλη, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν κάνουν πίσω στην προάσπιση της Ελληνικότητας τους, ενώ το Όνομα του Αριστοτέλη θα στολίζει στην αιωνιότητα τις σελίδες της Ενδόξου Ελληνικής Ιστορίας.
antiratsistis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου