Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πρώτη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου στους Δρυμάδες - Αύριο στη Χιμάρα


Η παρουσίαση έλαβε μέρος σε καφέ – ρεστοράν των Δρυμάδων την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί. Το στρατηγικό σχέδιο για τον Δήμο της Χιμάρας χαρακτηρίζεται από τους μελετητές ως ένα σχέδιο 'ήπιας ανάπτυξης'.  
Τα σημεία κλειδιά είναι:
  1. Οι ζώνες τουριστικής ανάπτυξης
    Το ουσιαστικό του μύνημα είναι ότι οι νέες προτεινόμενες ζώνες ανάπτυξης βρίσκονται στις ακτές, με εξαίρεση κάποιες ζώνες γύρω από τους υπάρχοντες οικισμούς προτεινόμενες ως κατάλληλες για οικιστική ανάπτυξη.

    Παραδείγματα: η περιοχή του Πόρτο Παλέρμο, η ναυτική βάση, προορίζεται για ζώνη τουριστικής ανάπτυξης τύπου 'resort'. Η ελάχιστη επιφάνεια οικοπέδου προς ανάπτυξη είναι 35ha. Οι μελετητές φρόντισαν να δείξουν λαμπερές φωτογραφίες θερέτρων με πισίνες και θάλασσα στο βάθος, εικόνες χλιδής και πολυτέλειας αντικρουόμενες στην υπαρκτή πραγματικότητα του εφαρμοσμένου τουρισμού στην Αλβανία. Σημείωσαν ότι η περιοχή θα είναι προτιμότερο να αναπτυχθεί από Έναν επενδυτή, εφόσον πρόκειται για τόσο μεγάλη επένδυση. Δεν προσέθεσαν πως όλα τα υπάρχοντα δείγματα τουρισμού τέτοιου τύπου λειτουργούν ως 'all inclusive', με λίγα λόγια οι ντόπιοι δεν βλέπουν ποτέ τουρίστες και οι τουρίστες βλέπουν μόνο τις σάουνες και τα εστιατόρια του συγκροτήματος. Ήταν ωραίες όμως οι φωτογραφίες με τις βίλες με τις προσωπικές τους πισίνες και τα bangalows κάτω από τους φοίνικες, θα μπορούσε κανείς να πει πως σήμερα είδαμε ένα best of από ταξιδιωτικά περιοδικά. Εικόνες από μοντέρνες τουριστικές κατοικίες, από θέρετρα, από Γαλλική ριβιέρα, από χωριά των άλπεων, από τα Ζαγοροχώρια πληρώθηκαν 200.000 και κάτι παραπάνω από τον προυπολογισμό του Δήμου.
    Πόρτο Παλέρμο και Δραλέο αποκτούν τον ίδιο χαρακτήρα (resort), ούτως ή άλλως άδεια είναι. Δρυμάδες, Γυάλι, Λιβάδι και Ποτάμι θα μείνουν για τους μεσαίους. Ας χτίσουν αυτοί που ήδη πρόλαβαν, και όσοι ακόμα καταφέρουν να βγάλουν έγγραφα ιδιοκτησίας.
  2. Οι ζώνες κατοικίας
    Οι κάτοικοι των χωριών ας επεκταθούν γύρω από τους οικισμούς τους και ας χτίσουν τις διώροφες κατοικίες της ελληνικής περιφέρειας απ' όπου θα γυρίσουν (εφόσον το σχέδιο δεν προβάλλει ρυθμίσεις χαρακτήρα της δόμησης πέρα από την κάλυψη και τον συντελεστή δόμησης), γιατί κάποιο ποσοστό από το 68% της μετανάστευσης θα πρέπει να γυρίσει με την νέα τάξη της κρίσης. Σε αυτή την επιλογή υπάρχει μια ιστορική συνέπεια, καθώς προτιμούνταν οι ορεινές ζώνες από τις παραλιακές για την τοποθέτηση των οικισμών. Οι παραλιακές ζώνες θεωρούνταν ακατάλληλες για την υγεία και επικίνδυνες λόγω των πειρατών.
  3. Οι ζώνες παραθεριστικής κατοικίας, ή αλλιώς εξοχικής κατοικίας ή second home
    aka Villas. Πίσω από την πρώτη (κυριολεκτικά) γραμμή με τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες τουρισμού, έρχονται τα εξοχικά. Η σειρά πρέπει να είναι κάπως έτσι: ιδιοκτήτης γής – κατασκευαστής – αγοραστής. Οι ιδιοκτήτες γης επίσημα δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Οι κατασκευαστές επίσημα δεν ξέρουμε ποιοι είναι και οι αγοραστές λάβαμε απάντηση από τον πολεοδόμο κ. Θάνο Παγώνη, μελετητή του σχεδίου, “οι τουρίστες μέσα από τη χώρα ή οι ντόπιοι άνθρωποι που περνούν τις διακοπές τους στην Αλβανία, δεν νομίζουμε ότι η περιοχή θα προσελκύσει άλλο τουρισμό, σε αυτή τη φάση των υποδομών”.
    Σημείωση: η απάντηση του αναφερόταν στο σύνολο των τουριστών που 'θέλει' να προσεγγίσει αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο.
    Σύγχιση. Λαμβάνουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξή μας για τα επόμενα 20 χρόνια, οι υποδομές θα παραμείνουν σε αυτή τη φάση; Φυσικά και όχι λέει η συνάδελφος του κ. Παγώνη στην μελετητική ομάδα, κα Mirlinda Rusi. Οι ομάδα των ειδικών μας έχει προβλέψει αναβάθμιση των υποδομών σε όλη την ζώνη που καλύπτει ο Δήμος. Επαναφορά τάξης.
  4. Περιττό αλλά ας το αναφέρουμε: Η κα Rusi στη εισήγηση παρουσίασε το παράδειγμα της ανάπτυξης του Δυρραχίου 'αυτό είναι ένα πρότυπο που δεν ταιριάζει στην Χιμάρα', είπε χαρακτηριστικά. Συμπληρωματικά αναφέρουμε: αυτό είναι ένα πρότυπο που δεν ταιριάζει πουθενά. Δεν είναι καν πρότυπο, είναι ένα πολεοδομικό έγκλημα. Και καθώς απέτυχε μέσα σε μόλις μια δεκαετία, υπάρχει ένα διαθέσιμο αγοραστικό κοινό, έτοιμο, που ετοιμάζεται να ανέβει κατηγορία, και να ξεπουλήσει τα διαμερίσματα σε αυτές τις πολυκατοικίες και να αναζητήσει μια αναβαθμισμένη (αλλά όχι τελείως ξένη) παραθεριστική διαμονή. Γιατί να χάσουμε αυτό το εύκολο χρήμα λοιπόν, για ένα κάποιο περιβαλλοντικό κόστος;
  5. Ιδιοκτησιακό καθεστώς
    Ανύπαρκτο. Κι όμως οι ζώνες ανάπτυξης καθορίζονται με ξεκάθαρα όρια. Σε μια ζωνοποίηση λαμβάνονται υπ' όψη οι προστατευμένες περιοχές, οι οικιστικές περιοχές, οι φυσικές περιοχές, οι γεωλογικές ιδιομορφίες. Και φυσικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το αναπτυξιακό σχέδιο της Χιμάρας έχει λάβει ορισμένα από αυτά υπ' όψη. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής αναφέρθηκε συχνά. Παρόλα αυτά δεν είδαμε τις προστατευμένες ζώνες των παραδοσιακών χωριών, τις ζώνες των φυσικών μνημείων ούτε αυτές των πολιτιστικών. Γιατί πολύ απλά το σχέδιο είναι μια μονοκαλλιέργεια παραλιακού τουρισμού, αυτού που πολλοί εμίσησαν αλλά ουδείς απέφυγε.




9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

e ardhmja e Himares,fshatrat turistike.

Dhraleo.....Ilir Meta, Xhelil Gjoni, Skender Gjinushi, Fatos Nano, Sali Berisha.

Jale, Edi Rama, Alban Xhillari, Ylli Pango, Drini Nushi, Eagle Mobile e turqise

Porto Palermo, Shkelzolakis dhe Argitakis, Koco Kokedhima, Emiri i Katarit, Mal Berisha, Fazllici,

Perivolo, Fahri Balliu, Ferdinant Dervishi, Fatmir Mehdiu, Bubeqi, Nano,

Jaliskari, Deka Kompani, lacianet, maloket ......

BRAVO HIMARA, BENI GATI VETEVRASJEN NE EMER TE ZHVILLIMIT. MORTJA QE SJU HA. DURUAT 50 VITE TE ENVERIT, NUK DURONI EDHE CA MUAJ???DO JU MALLKOJNE MANAT DHE PAPUJTE TUAJ.

Ανώνυμος είπε...

pare kossmo pare pjato majerevmeny apo himariotis i idios

Ανώνυμος είπε...

EXY KANI KALA TO LOGARIAZMO O BERISAS ME TON BOLLANO, :KANE TO SKEDIO TURISMOU, NATA TA LEFTA, KITAKSAE SE KAMIA ELLINIKI ETERIA, KLSITA OLA EDO (DILADI TORA ME TON GORO) KAI EGO NA FONAKSO GENIKO TRUISMO SYMBULIO STA TIRANA, KAI META 10 TOURISTIKA XORIA STYS PARALIES TOUS XEIMARRIOTON". THA SKOTHY APO TO TAFO OI ANDREAS DHIMAS KAI THA SAS SKOTY OLLUS, PALO SERVITOROU TOUS ALVANUS. KAI POTE NA MI GINETAE TO TURTISTIKO SKEDIO, OUTAE TIPOTYA, AFISTETA AFTA TA FILETA GIA TO MELOMAS, PALO PRODHOTES.

Ανώνυμος είπε...

Thelate Goro? Parte ton me ta ola tu!!! Ma na mu pis pu tha miasi me tata ke mana komunistes...
Kaliteros itan aftos pu itan...

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο-τοποθέτηση προέρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης του χώρου (αρχιτέκτονας κατά πάσα πιθανότητα). Αν είναι ρεαλιστικό-ειλικρινές, κάνει καλή ενημέρωση για τις προτάσεις του σχεδίου.
Προσωπικά, τον ευχαριστώ για την ανάρτηση ;-)

Από δω και πέρα...
Τίθενται κάποια ζητήματα...

1. Καταρχάς, ποίες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που περιμένουμε ως κοινότητα να κινηθεί μια πρόταση σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή μας? Με άλλα λόγια «πως θέλουμε να δούμε την περιοχή μας μετά από 15-25 χρόνια»

2. Τέθηκαν στους αναδόχους της μελέτης από την Δημοτική Αρχή (η οποία πλήρωσε τι μελέτη) τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές ή αφέθηκε στην ευχέρεια του αναδόχου να αποφασίσει με βάση τα δικά του κριτήρια-συμφέροντα?

3. ας μιλήσουμε πρώτα για τα παραπάνω! :-)

Ανώνυμος είπε...

εδώ βρίσκονται όλες οι κατευθυντήριες γραμμές, όπως έχουν δημοσιευτεί μαζί με την προκύρηξη
http://himaracity.blogspot.com/2011/11/shume-e-rendesishme-per-te-ardhmen-e.html

Ανώνυμος είπε...

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι πράγματι πολύ λεπτομερείς αλλά γεννούν και πολλά ερωτηματικά παράλληλα!

Δηλαδή δεν μπορεί να γίνεται λόγος για γήπεδα γκολφ (!!!) σε μια περιοχή που δεν έχει εξασφαλισμένο ούτε το πόσιμο νερό!

Ανώνυμος είπε...

profanws o proigoumenos dimarxos+oi symbouloi tou evlepan mprosta otan egrafan to orama tous gia ti ximara. anthrwpoi me synaisthimatiki noimosyni einai poly kaloi gia tin politiki alla i politiki den symbadizei me tin eyrwsti koinwniko-oikonomiki anaptyksi. Me liga logia ta parapona sas sto Dimarxo. Edw exeis kai to erwtima kai tin apantisi. Eisai euxaristimenos? an nai, mallon exeis pesei se kitrini zoni (etsi metrietai i eyxaristisi autes tis meres), an oxi tote poula oso prolavaineis gt de tha xtiseis resort pote himaraie himaraie

Ανώνυμος είπε...

Το Δημαρχείο δύναται να μην κάνει αποδεκτή το παραδοτέο-μελέτη και να μην προβεί στην αντίστοιχη πληρωμή!

Αυτό όμως χρειάζεται να στηριχτεί σε μια τεκμηριωμένη πρόταση για το τι έπρεπε να περιλαμβάνει αυτή η μελέτη και δεν περιέλαβε.