Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ο Κωνσταντίνος Γίγας για την ΟΜΟΝΟΙΑ του 1991

Στο περιοδικό "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου και Κριτικής" τεύχος 27 , Άνοιξη - Καλοκαίρι 1991 φιλοξενείται συνέντευξη του τότε προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κωνσταντίνου Γίγα με τίτλο " Οι βορειοηπειρώτες μπροστά στη νέα αλβανική πραγματικότητα". Η συνέντευξη είχε παραχωρηθεί στον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο.
Απ'την συνέντευξη ξεχωρίσαμε την ερώτηση που ανφέρεται στην "Ομόνοια"



"Ποιά είναι η άποψη σας για τη σχετική επιτυχία της ελληνικής οργάνωσης "Ομόνοια" - της μειονοτικής οργάνωσης όπως την ονομάζουν οι εφημερίδες - στις πρόσφατες εκλογές;"
"Η οργάνωση "Ομόνοια" ιδρύθηκε απο πρώην στελέχη ή από παιδιά πρώην στελεχών του Κομ. Εργασίας Αλβανίας. Δεν ξέρω πως έχουν σκεφτεί τον τίτλο, όμως είναι βέβαιον ότι αυτά τα παιδιά που αναπτύχθηκαν κάτω από ένα καθεστώς τρόμου, βίας, βασανηστηρίων, φυλακίσεων, εκτελέσεων, εξοριών δε μπορούν να αντιδράσουν κατά τέτοιο τρόπο που νά φέρουν σε δύσκολη θέση την αλβανική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, του Ραμιζ Αλία ή κάποιου άλλου αύριο, ούτως ώστε να μπορούν οι Έλληνες της Β-Η να έχουν αυτά τα οποία είναι θετικά για το χώρο της μειονότητας. Μπορεί να κάνουν προσπάθειες όμως δεν έχουν πειρα πολιτική. Ειναι μπασμένοι στο καλούπι του πρώην καθεστώτος της Αλβανίας."

Σε επόμενη ερώτηση που ζητάν απο τον Κ. Γίγα να σχολιάσει την κίνηση της Ν.Δ να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας ο Κ. Γίγας ανάμεσα στα άλλα λέει:
"Όμως είναι σίγουρο απο ο,τι αντελήφθην, ότι είναι πιο θαρραλέοι (εννοεί τους βουλευτές του PD)από τους 5 βουλευτές της "Ομόνοιας", έχουν περισσότερη ζωντάνια, περισσότερο θάρρος, βγήκαν στο εξωτερικό, πήγαν στις ΗΠΑ, μελετάνε τον τρόπο εκδημοκρατισμού της χώρας αλλά διατηρώ αμφιβολίες."
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: