Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Οι Βρετανοί αγοράζουν Αλβανικά παραθαλάσσια ακίνητα..

Στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη μπαίνει δυναμικά η γειτονική χώρα.

Ήδη ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet την κατέταξε μεταξύ των 10 προορισμών που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί το 2011 ενώ...δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» τη χαρακτηρίζει το νέο «αστέρι» της Αδριατικής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αλβανία προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν σε τοπία πλούσιου φυσικού κάλλους και να ανακαλύψουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.



Ο αριθμός επισκεπτών από το εξωτερικό καταγράφει αύξηση και στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τουριστικοί παράγοντες αλλά και αερομεταφορείς, όπως η βρετανική British Airways, η οποία εκτελεί τακτικές πτήσεις από και προς τα Τίρανα, συνδέοντας τη Βρετανία με την Αλβανία.

Η ανάγκη κατασκευής νέων τουριστικών υποδομών οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες από το εξωτερικό στην ίδρυση εταιρειών με έδρα την αλβανική πρωτεύουσα ή άλλες περιοχές γύρω απ' αυτή, δημιουργώντας παράλληλα αύξηση στη ζήτηση ακινήτων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας ακινήτων 90MD Μπερνάρντ Έλις, η ίδρυση εταιριών από αλλοδαπούς στα Τίρανα οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.

Ένα τελευταίο παράδειγμα στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων από ξένους «παίκτες» είναι και το νέο έργο ανάπτυξης οικιστικού συγκροτήματος, στη λίμνη των Τιράνων, όπου η εταιρία αρχιτεκτόνων MVRDV με έδρα το Ρότερνταμ σχεδιάζει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας «αλυσίδας» πάρκων γύρω από τη λίμνη. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται ή να κάνουν περιπάτους υπό τη σκιά δέντρων Τζακαράντα, που το ύψος τους φθάνει έως και 20 μέτρα.

Τα οικιστικά ακίνητα προβλέπεται ότι θα καλύπτουν συνολική επιφάνεια 225.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι γραφειακοί χώροι 60.000 τ.μ. Καταστήματα λιανικής πώλησης θα καλύπτουν επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων και η όλη επένδυση εκτιμάται στα 600 εκ. ευρώ. Το ίδιο έργο περιλαμβάνει και μια σειρά κτισμάτων, καλυμμένων με διαφόρων μορφών πέτρες, έτσι ώστε να σχηματίζουν την εικόνα μιας γιγάντιας μορφής βράχου στη λίμνη του πάρκου.

Εξάλλου το Aqua Gardens αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του έργου και περιλαμβάνει την κατασκευή διαμερισμάτων ενός ή δύο δωματίων, στούντιο, καθώς και υποδομών ξεκούρασης και ευεξίας για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων ξεκινούν από 30.000 λίρες Αγγλίας για ένα στούντιο και από 60.000 λίρες Αγγλίας για ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια.
Η εταιρία που ανέλαβε την πώληση των διαμερισμάτων είναι η Albania Acquisitions και ήδη οι εκπρόσωποί της διαπιστώνουν ότι οι Βρετανοί αναμένεται πως πέρα από το ακίνητο που θα αναζητήσουν κοντά στις αλβανικές ακτές, θα ψάξουν και για ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα των Τιράνων, ούτως ώστε να έχουν επιλογές για τη διαμονή τους.
Μάλιστα κοντά στο Δυρράχιο η εταιρία αρχιτεκτόνων Woods Bagot, που συμμετείχε σε έργα το Ντουμπάι, το Λονδίνο και την Κύπρο, είναι η πρώτη βρετανική εταιρία που σχεδίασε ένα θέρετρο, το Lalzit Bay, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, καταστήματα, ενώ η τιμή για ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο ξεκινά από τις 44.000 λίρες Αγγλίας. Η τιμή για μια βίλα με τέσσερα δωμάτια ξεκινά από τις 204.500 λίρες Αγγλίας.

greece-salonika.blogspot.com

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ROTISTE TON TON DIMARXON POU EXETAE PSYFISI TI SKESIS EXY ME TON LULKEZIM BASHA, FAHRI BALLIU, PERTAQ MILO, BASHKIM ULAJ, SHKODRA BETON, JAMARBER MALTEZI ME TYN GINEKA TOU, KAI SIGORA ME TO PROTHIPURGO SALI BERISHA. MONO AFTI POULLANE KORAFIA TYS XEIMARAS.

Γκορος Νικος είπε...

αυτο δεν ειναι κακο...καλυτερα αγγλοι παρα αλβανοι,οσων αφορα τα παραθαλασσια!

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ρε φιλε 20 χρονια τωρα σου αφησαν κανα φραγκο οι αγγλοι που ειναι καλυτερα απο τους αλβανους;

Γκορος Νικος είπε...

το χουμε στο να πουλαμε γη ή στο να παρεχουμε υπηρεσιες και να ανταμοιβομαστε γι αυτο?
η χιμαρα παντως τουριστικα ζει πιο πολυ απο τους αλβανους επισκεπτες..τοσο με τα δωματια οσο και με τις αλλες επιχειρησεις...ομως αυτο ειναι διαφορετικο απο το ξεπουλημα της γης.

Ανώνυμος είπε...

Ta ikopeda ta poulane apo Ellada, kai mi kanetae pos den keretae, mesa styn Omonia eine to grafeio, poy perni plirofories gia ikopeda me to nomo 7501. Kai tora exounae pary apo ena diavatirio elliniko, kai ta poulane xoris na tou dinoun tos adrefies ekso apo tyn Xeimarra. Alios den mbori kanis na agorazi kai na poulai styn Alvania, an den exi tyn Hipoteka, me ta sosta documentes, xoris na giny i olokliry katagrafi perusion. Tetiy anthropi, eiparxoune sta ola ta omila styn Elada, malon Borea Epiriotes arkigus. Putanes, dinounae ta korafia tzaba, oute den kserounae oti an eine simera 100 evro, avrio poten na katagrafounde, tha eine 500 evro. Malakies

Ανώνυμος είπε...

Οσο αναφωρα το ξεπουλημα της γης, εκτος απο το αρθρο αυτο που απλα λεει πως εχει μεγαλωση ζητηση απο τους ξενους για να αγωρασουν κτηματα, μεχρι στιγμης δεν εχουμε ακουσει κανεναν ντοπιο να διαμαρτυρετε πως του πηραν το κτημα αδηκα. Εδω και χρονια ειναι αγγλοι που ειδη εχουν αγορασει σπιτια κ.ο.κ στο Κηπαρο, στους Αγιους Σαραντες το ιδιο με Σουηδους (αρκετα μεγαλος αριθμος). Γιατι δεν ψαχνετε να δειτε μια της αδειες που εχουν παρει Αλβανοι απο το Δημαρχιο της χειμαρρας και που εχουν χτισει. Μηπως και δουμε ποιος πραγματικα φταιει και αν υπαρχει πραγματικα καποιο ξεπουλημα που οι χειμαρραιοι δεν ξερουν.