Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Στην Αλβανία τα τελευταία ίχνη του Νταμιάνο Μπολάνο


Iχνη του καταζητούμενου για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Νταμιάνο Μπολάνο είχαν εντοπίσει την περασμένη άνοιξη στην Αλβανία οι διωκτικές αρχές της χώρας. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν πληροφορίες ότι ο 23χρονος είχε καταφύγει στη γειτονική χώρα. Με έγγραφο χαρακτηρισμένο ως «άκρως απόρρητο» η Ελληνική Αστυνομία εκείνο το χρονικό διάστημα ενημέρωσε τις αλβανικές αρχές, ζητώντας επιτακτικά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 23χρονου.


Από το περιεχόμενο έγγραφου της Γενικής Εισαγγελίας της Αλβανικής Δημοκρατίας με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2010 προκύπτει ότι ο Νταμιάνο Μπολάνο «εντοπίστηκε στο αλβανικό έδαφος και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα». Με παρέμβαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», είχε ζητηθεί από τις αρχές της Αλβανίας να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του 23χρονου για τις πράξεις που διώκεται ποινικά στην Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε ανώτατος αξιωματικός μιλώντας χθες στην «Κ», «διαβιβάσαμε τις σχετικές πληροφορίες στις αλβανικές αρχές, ωστόσο, οι έρευνες για τον εντοπισμό του στην περιοχή της Χειμάρρας δεν είχαν αποτέλεσμα». Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται μάλιστα ένορκη κατάθεση αστυνομικού, από το περιεχόμενο της οποίας βεβαιώνεται η παρουσία του 23χρονου στην Αλβανία. Μιλώντας για το ίδιο θέμα στην «Κ», αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής παραδέχτηκαν ότι επρόκειτο για άκρως απόρρητη πληροφορία που διαβιβάστηκε με άκρα μυστικότητα στις διωκτικές αρχές της γείτονος. Μάλιστα, απαντώντας στην κριτική όσων υποστηρίζουν ότι η Αντιτρομοκρατική δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή για τον εντοπισμό των ασύλληπτων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αξιωματικοί της υπηρεσίας σχολιάζουν ότι «οι έρευνες στην Αλβανία αποδεικνύουν ότι ουδέποτε σταματήσαμε να ασχολούμαστε με την υπόθεση».
Το γεγονός ότι ο 23χρονος τελικά δεν εντοπίστηκε στη Χειμάρρα, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο Μπολάνο επέστρεψε έπειτα από άγνωστο χρονικό διάστημα στην Αθήνα. Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι ο 23χρονος δεν είχε μεταβεί μόνος του στην Αλβανία, αλλά συνοδευόμενος από έναν ακόμα καταζητούμενο για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων». Ο 23χρονος δεν έχει συγγενείς στη Χειμάρρα (οι γονείς του μένουν στο Χαλάνδρι) και ως εκ τούτου τα κίνητρα του ταξιδιού του εκεί αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ο 23χρονος να ταξίδεψε την άνοιξη στην Αλβανία προκειμένου να προχωρήσει στην προμήθεια όπλων ή και εκρηκτικών και κατόπιν να επέστρεψε στην Αθήνα.
Του Γιαννη Σουλιωτη kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: