Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Σε 10 μήνες ραντεβού για υπηκοότητα

Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες αλλο­δαπούς που θέλουν? να γίνουν Ελληνες. Κλεί­νουν ραντεβού σήμερα για να καταθέσουν τα χαρτιά τους τον... Αύγουστο, ενώ ήδη οι ουρές είναι ατελείωτες
 Ούτε τα Χριστούγεννα ούτε καν το Πάσχα. Από τον Οκτώβριο για τον Δεκαπενταύγουστο κλείνουν τα ραντεβού πολιτογράφησης των μεταναστών οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Αττικής.Με απλά λόγια, αν ένας μετανάστης θελήσει να κλείσει ραντεβού για να καταθέσει τα χαρτιά του για την ελληνική υπηκοότητα, η Περιφέρεια Αττικής θα του κλείσει ραντεβού το νωρίτερο τον... Αύγουστο! 

Τεράστιες ουρές, ταλαιπωρία και κούραση βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής, για να καταθέσουν τα χαρτιά τους, ελπίζοντας να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα.
Η... Οδύσσεια ξεκινάει από το τηλεφώνημα για το ραντεβού. Και οι πολίτες διαμαρτύρονται που δήμοι και Τμήματα Αλλοδαπών δεν γνωρίζουν καν το σωστό τηλέφωνο της Περιφέρειας για τα ραντεβού! Οταν τελικά καταφέρουν να το... εντοπίσουν, το να πιάσει κανείς γραμμή στην Περιφέρεια είναι απλώς μια ευχάριστη έκπληξη!
Τα ραντεβού είναι τρία την ημέρα: στις 10, στις 11 και στις 12 το μεσημέρι, ενίοτε μπορεί να πάει και κάποιο στη μία. Και αυτό Τρίτη με Πέμπτη. Αν προκύψει και κάποια απεργία της ΑΔΕΔΥ, όπως την περασμένη Πέμπτη, το ραντεβού αναβάλλεται για... άγνωστο χρόνο.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες Αθήνας, Πειραιά και... υπολοίπου Αττικής πρέπει να εξυπηρετηθούν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία της Περιφέρειας, στην οδό Υπατίας 6.
Εκεί πρέπει να καταθέσουν τα χαρτιά τους όσοι μετανάστες εμπίπτουν στις κατηγορίες του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και μπορούν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα. Κατανοητό είναι επίσης ότι όταν η τηλεφωνήτρια για τα ραντεβού είναι μία και μόνη, δεν μπορεί να σηκώνει περισσότερες από μία τηλεφωνικές γραμμές τη φορά.

Καθυστερήσεις
Αλλά ο μετανάστης, ο οποίος ζει περισσότερα από επτά χρόνια στην Ελλάδα, που εργάζεται νόμιμα, ξέρει ελληνικά, πληρώνει φόρους, ένσημα και... εισφορές και πληροί όλες τις προϋποθέσεις δύσκολα μπορεί να καταλάβει γιατί τέτοια καθυστέρηση -για μια ακόμη φορά- στην εξυπηρέτησή του.
«Ο νόμος πέρασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Γιατί μας καθυστερούν τόσο πολύ τώρα», μας λέει ο κ. Χρήστος, ομογενής από τη Βόρεια Ηπειρο, που αν και ο ίδιος έχει πάρει ιθαγένεια, τα δύο παιδιά του -τα οποία τη χρειάζονται και περισσότερο λόγω σπουδών- δεν την έχουν.


Ιστορίες ντροπής
«Από τις 7.30 το πρωί πήρα νούμερο στις 12»

Εξω από το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής, η ουρά δεν θυμίζει σε τίποτα ευρωπαϊκό κράτος. Οι υπάλληλοι εκνευρίζονται από την ασυνεννοησία, μιλούν άσχημα, πετούν τα χαρτάκια προτεραιότητας στο πάτωμα. «Ηρθα σήμερα στις 7.30 το πρωί. Στις 12 μας δώσανε νούμερο. Μέχρι το 35 εξυπηρετούν κάθε μέρα. Κι εμείς είμαστε εδώ για να ρωτήσουμε.
Οχι για να καταθέσουμε χαρτιά ούτε βέβαια για να λάβουμε την υπηκοότητα», συμπληρώνει ο κ. Νίκος από την Αλβανία. «Εμείς μόλις καταθέσαμε τα χαρτιά μας. Είχαμε κλείσει το ραντεβού αμέσως μόλις ψηφίστηκε ο νόμος!», μας λέει ο κ. Κώστας Γκαζέλης από Βόρεια Ηπειρο, που έφερε την ανιψιά του Βιολέτα στο ραντεβού. «Μένω 11 χρόνια στην Ελλάδα. Σπούδασα εδώ, δουλεύω εδώ, νιώθω πως βρίσκομαι στην πατρίδα μου. Ηρθε η ώρα να πάρω την υπηκοότητα...», μας λέει ο Αρτάσες. «Το όνομά μου είναι Αρταξέρξης στα ελληνικά», μας εξηγεί...
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: