Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ημερολόγιο με θέμα «Ελλήνων ποτά και εδέσματα» για την λειτουργία φροντιστηρίων Ελληνικής Γλώσσας στην Βόρειο Ήπειρο

«Ελλήνων ποτά και εδέσματα» είναι το θέμα του ημερολογίου για το 2011, της φιλολόγου Ασπασίας Σχοινά-Σηφακάκη, που κυκλοφορεί για 10η συνεχή χρονιά.

Ο σκοπός είναι διττός: να φανεί η συνέχεια της φυλής μας και σε αυτόν τον τομέα, ενώ τα χρήματα από την πώλησή του θα διατεθούν για την λειτουργία φροντιστηρίων Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Βορείου Ηπείρου.


Σχετικά με το θέμα ο Οργανισμός για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας (ΟΔΕΓ), παραθέτει το ακόλουθο κείμενο:

«Η καλλιέργεια της γης συμπίπτει με την εμφάνιση της πρώτης οργανωμένης κοινωνικής ομάδος. Η γνώσις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες στηρίζεται στα οργανικά υπολείμματα από οστά, καρπούς, υγρά.
Αδιάψευστοι μάρτυρες φθάνουν μέσα από τις πρώτες χιλιετίες (90Ος αι. της Νεολιθ. περιόδου). Μαγειρευμένα λαχανικά, άρτος, ελαιόλαδο, κρέας, θαλασσινά, οίνος, φρούτα, κυνήγι. Η έλαφος και ο αγριόχοιρος ανιχνεύτηκαν το 9.000 π.Χ. Ευρήματα στο σπήλαιον Γερανίου Ρεθύμνου, του 6.000 π.Χ. και στις Κυδωνίες (Χανιά), μαρτυρούν την αδιάκοπον ροήν του ομοτρόπου των Ελλήνων...

... Οι γνώσεις μας μέχρι πρό τινος περί διατροφής του προϊστορικού ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο εβασίζοντο στα υλικά κατάλοιπα των αγγείων επεξεργασίας και παραγωγής τροφής. Κάποιες απ’ αυτές τις τροφές άφησαν ίχνη. Έτσι υπάρχει αρκετό υλικό π.χ. σιτάρι, σπόροι διάφοροι κλπ. ...

... Άλλωστε η Ελληνική ή καλλίτερα η Κρητική διατροφή η μετονομασθείσα, για ευνόητους λόγους, μεσογειακή...».

Όποιος ενδιαφέρετε να συνδράμει στην προσπάθεια μπορεί να επικοινωνήσει με την

Γραμματεία του ΟΔΕΓ στο τηλέφωνο 0030-210 7718077

Δ.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: