Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Πήξαμε στους εθνικιστές Βορειοηπειρώτες

Σπύρος  Π.Βορειοηπειρώτης  εθνικιστής
Ο Τσαρούχης είπε κάποτε : ''στη Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις'' από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.Απολαύστε επίθεση ''Κεραύνιου'' στον ''Βορειοηπειρώτη''
Ο Εθνικιστής Σπύρος Ξέρας

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στο ιστολόγιο http://borioipirotis.blogspot.com με αφορμή μια δημοσίευση για τον Σπύρο Ξέρα. Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Εριον Μπράτσε επιτέθηκε στον Ξέρα αποκαλώντας τον εθνικιστή.
Το ιστολόγιο borioipirotis, εντέχνως παρουσιάζει ένα μικρό απόσπασμα από τα πρακτικά του αλβανικού κοινοβουλίου όπου φαίνεται ο Αλβανός βουλευτής να κατηγορεί τον Ξέρα ως εθνικιστή με αφορμή μια ντροπιαστική για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου "γιορτή" που έγινε στα Τίρανα, στις 3 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας (Ξέρας).
Το απόσπασμα του διαλόγου από τον "Βορειοηπειρώτη":

Erjon Brace: … Κύριε Υπουργέ, όταν διοργανώνεις τις εθνικιστικές γιορτές σου και όταν μιλάς σε εθνικιστική γλώσσα, τουλάχιστον θα πρέπει να απομακρύνεις τα παιδιά που βρίσκονται γύρω σου, γιατί είσαι υποχρεωμένος δια του νόμου να μην το κάνεις.
(Ο Brace αναφέρονταν μάλλον στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας οταν το συγκρότημα «Δερόπολη» έδωσε συναυλία στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου στα Τίρανα και ο κύριος Ξέρρας είχε δεξιά του τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, κ.κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ)
Σπύρος Ξέρρας: … σε ό,τι αφορά τους εθνικισμούς που μου προσάπτεις, κύριε βουλευτή, δεν ξέρω τι εννοείς. Μήπως αναφέρεσαι στη χθεσινή συναυλία στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου όπου το Συγκρότημα «Δερόπολη» έδωσε παράσταση στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα κι απέσπασε διάκριση; Αυτό εσείς οι ίδιοι το έχετε επικυρώσει, τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων. Κι εγώ είμαι κομμάτι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Το θέλετε ή δεν το θέλετε εσείς.
Τον διάλογο τον βρήκαμε στα πρακτικά της Αλβανικής Βουλή.
Αυτό που ο Βορειοηπειρώτης δεν μας παρουσιάζει, είναι το πλαίσιο στο οποίο έγινε ο διάλογος. Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα:
Το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας του οποίου ηγείται ο Σπύρος Ξέρας, έφεραν προς ψήφιση νομοσχέδιο για την προστασία των παιδιών από την παράνομη εργασία, την δουλεμπορία, τα ΜΜΕ κτλ. Ο Brace, όταν έλαβε τον λόγο επιτέθηκε στον Ξέρα για την παρουσία του πριν δύο χρόνια (όταν ακόμη ήταν στέλεχος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ) στην Κόνιτσα σε εκδήλωση για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, με πρόσχημα κάποιες φωτογραφίες που τον εμφάνιζαν ανάμεσα σε μικρά παιδιά. Ο Ξέρρας, έχοντας πλέον περάσει στην απέναντι όχθη, έχοντας αποποιηθεί κάθε λέξη ή κίνηση που θα μπορούσε να πικράνει τα εθνικιστικά αισθήματα των Αλβανών και υπερασπιζόμενος την ελληνικότητά του εντός των πλαισίων που είχε ορίσει το καθεστώς του Χότζα (μειονοτικές ζώνες, καταγωγή των μειονοτικών απο την Νότια Ήπειρο κτλ) "ξέχασε" πως κάποτε βρισκόταν σε εκδηλώσεις για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Θυμάται βέβαια πολύ καλά πως τότε είχε κατακριθεί από σημαντική μερίδα του αλβανικού τύπου και είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλει κάποιος να τα θυμηθεί αυτά γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την σχέση του κώλου του με την δερμάτινη υπουργική καρέκλα.

Σχετικά με την εκδήλωση και την διάκριση που απέσπασε το συγκρότημα Δερόπολη:
Φανταστείτε στην Αθήνα να γίνει ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής. Εκεί θα συμμετάσχουν συγκροτήματα από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη κτλ. Αυτοί που θα διακριθούν είτε είναι κρητικοί με βράκες και ριζίτικα, είτε είναι Ηπειρώτες με κλαρίνα και φουστανέλες, είτε Θράκες με ζουρνάδες και νταούλια, θα διακριθούν ως φορείς του ποικιλόμορφου ελληνικού πολιτισμού. Θα διακριθούν ως αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας ελληνικής παράδοσης. Το ίδιο έγινε και στην γιορτή του Ξέρα όπου το συγκρότημα της Δερόπολης δεν διαγωνίσθηκε ως ιδιαίτερος εθνικός ή πολιτιστικός φορέας αλλά στην ίδια γραμμή, με όλα τα υπόλοιπα αλβανικά συγκροτήματα από άλλες περιοχές του ίδιου αλβανικού έθνους.
Για αυτό καμαρώνει ο Ξέρας και ο "Borioipirotis"

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mα είναι γνωστό σε όλους πόσο "αντικειμενικός αναλυτής" είναι Ο κεραυνιος, τόσο πολύ που αγνοεί ότι η παράσταση ήταν αποκλειστικά για το δροπολιτικο συγκρότημα:

Μια τεράστια αφίσα, γραμμένη στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα δέσποζε επί μέρες την πρόσοψη του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου στα Τίρανα και προειδοποιούσε για τη σπάνια παράσταση του Συγκροτήματος «Δερόπολη».

Ανώνυμος είπε...

Μπολάνος, στυν Χειμάρρα ελέγχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, για τυσ άδειες οικοδομής και οι πωλήσεις γης και περουσηεσ. Ω Μπολάνος. Είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση των σπιτιών στυν Yalη με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά συνεχίσει να «κοιμούνται με το Μπερίσα σε ένα κρεβάτι", υπέγραψονδασ την πτώχευση δική του σε ουο κακο ονομα τυσ Χειμαρρασ.

007 είπε...

Anonyme 10:24, ekei sth CIA den yparxei kapoios na grafei swsta
ellhnika???
pesta agglika(amerikanika) h albanika gia na vgaloyme akrh.