Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Υπαναχώρηση Μπερίσα στο θέμα απογραφής

Δυο εβδομάδες πριν »αρπάξει» την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για την κατάργηση της βίζας για τους αλβανούς πολίτες, ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα υπαναχωρεί στο θέμα απογραφής του πληθυσμού, αλλάζοντας ως προς τα πλέον σημαντικά σημεία  το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Φαίνεται ο αλβανός πρωθυπουργός  δεν «άντεξε» στις πιέσεις που του ασκούνται από  τα άκραία εθνικιστικά στοιχεία  και τους τσάμηδες, οι οποίοι πριν δυο εβδομάδες σε συνέντευξη τύπου τάχθηκαν κατά μιας απογραφής όπου να συμπεριλαμβάνεται η εθνικότητα και το θρήσκευμα.
Ενώ στο προηγούμενο ερωτηματολόγιο υπήρχε το ερώτημα » Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε» αναφέροντας μία-μία τις εθνικές ομάδες (αλβανική, ελληνική, «μακεδονική»,ρωμά, μαυροβούνια, βλαχική κλπ.) , στο καινούργιο ερωτηματολόγιο η ερώτηση έχει διατυπωθεί ως εξής: «Σε ποια εθνική ομάσα ανήκετε», αναφέροντας μόνο το λήμμα  » αλβανική» και «άλλη».
Αναφορικά με το θρήσκευμα στο προηγούμενο ερωτηματολόγιο υπήρχε το ερώτημα «Ποια είναι η θρησκευτική σας πίστη» αναφέροντας  τις υπάρχουσες θρησκείες στην Αλβανία, ενώ στο καινούργιο ερωτηματολόγιο η ερώτηση έχει διατυπωθεί ως εξής: «Πιστεύετε στο Θεό» με τις απαντήσεις «ναι», «όχι» και «προτιμώ να μην απαντήσω».
Ωστόσο κύκλοι στην Ε.Ε.Μειονότητα, σημειώνουν πως  οι αλλαγές στο ερωτηματολόγιο δεν είναι απλά μια υπαναχώρηση του Μπερίσα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ, αλλά μια ανοιχτή πρόκληση προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ακόμα  πως  η πολιτική έκφραση της Μειονότητας, η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, οφείλουν να αντιδράσουν δυναμικά και χωρίς καθυστέρηση στο επόμενο πογκρόμ που επιδιώκει να κάνει ο Μπερίσα κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Στην ίδιο αγώνα οφείλουν να συμμετάσχουν και οι οργανωμένοι βορειοηπειρωτικοί φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΔΕΡΟΠΟΛΗ

1 σχόλιο:

Γκορος Νικος είπε...

Οτι βηματα ειδατε μεχρι σημερα αλλο τοσο θα δειτε...
Η κριση χτυπησε τον ελληνισμο της βορειου Ηπειρου...σωματεια και κομματα!