Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ο Α.Τσάνης κέρδισε και στο Ανώτατο δικαστήριο...

Το καλοκαιρι οπως εγινε γνωστο στις αλβανικες εφημεριδες,αλλα και στο Δημο Χιμαρας, ο Α.Τσάνης απο το Κουδεσι της Χιμαρας μονιμος κατοικος Τιρανων, κερδισε στο Ανωτατο Δικαστηριο της Αλβανιας την εκταση που διεκδικει στο Πανορμο (Παλερμο) των 8.500 στρεματτων γης...ομως το θεμα δεν εγινε γνωστο στα ελληνικα MME, αλλα και σε αρκετες οικογενειες απο τις 150 που αφορα η ιδιοκτησια.


Το θεμα δεν αναφερθηκε επισης απο κανενα ΒΗπειρωτικο σωματειο στην Ελλαδα,ουτε απο καποιον Ελληνα βουλευτη.
Να θυμησουμε στον κοσμο,πως ξεκινησαν τα γεγονοτα :
"Στις 26 Σεπτεμβρίου 2007 στη Χειμάρρα, στην περιοχή Πόρτο Παλέρμο, αποκαλύφθηκε ότι μια έκταση 8.500.000 τ.μ. έχει περιέλθει με δικαστική απόφαση στην ιδιοκτησία του κ. Αναστάση Τσάνη, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και ζει στα Τίρανα. Ο κ. Τσάνι βάσισε τη διεκδίκησή του σε μία αίτηση προγόνου του το 1938 προς την τράπεζα της Ρώμης για χορήγηση δανείου για αγορά εδαφικής έκτασης.

Το αναπτυξιακό σχέδιο άρχισε να ξεδιπλώνεται όταν η Αστυνομία της Χειμάρρας επενέβη κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διέκοψε τις εργασίες ανέγερσης οικοδομής του Β. Ράππου, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης διέθετε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το οικόπεδο είχε αποδοθεί με δικαστική απόφαση ως μέρος ενός κτήματος συνολικού εμβαδού 8.500 στρεμμάτων στον Α. Τσάνι, κάτοικο Τιράνων και εκπρόσωπο εταιρείας η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.

Το επενδυτικό σχέδιο είχε λάβει έγκριση από τις κρατικές υπηρεσίες και παράλληλα είχε υποβληθεί στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από την οποία πήρε προέγκριση συγχρηματοδότησης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Η επίμαχη έκταση ανήκει σε 150 οικογένειες ελληνικής καταγωγής, οι οποίες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν πληροφορήθηκαν ότι με δικαστικές αποφάσεις τα κτήματά τους έχουν περιέλθει στην κατοχή ενός τρίτου προσώπου και δι αυτού σε μια αυστριακή εταιρεία, τη Ρόγκνερ, η οποία σχεδιάζει την ανέγερση ξενοδοχείου και πρότυπου τουριστικού χωριού. Η πρώτη απόφαση είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2006 από το Πρωτοδικείο Αυλώνα και περιήλθε τυχαία σε γνώση του Δήμου Χειμάρρας τυχαία, μετά την καθαρογραφή της τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ο δήμος προχώρησε αμέσως σε αίτηση αναίρεσης, η οποία και εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2007, χωρίς ωστόσο να κληθούν στην ακροαματική διαδικασία οι δημοτικές και κεντρικές υπηρεσίες που έχουν έννομο συμφέρον. Το Εφετείο επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση και τώρα εκκρεμεί η εκδίκαση στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση. "

Οπως λοιπον και εγινε,το Ανωτατο Δικαστηριο εκρινε πως τα εγγραφα που παρουσιασε ο Τσανης ειναι αρκετα ωστε να του αναγνωρισθει η περιουσια...λες και ειναι καποιος Αγας της περιοχης.
Για λογου το αληθες, οι περισσοτερες οικογενειες απο τις 150,
δεν εχουν καποιο εγγραφο που να αποδεικνυει την κυριοτητα της περιουσιας...επειδη παλια για αποφυγη προσθετων φορων κανενας δεν δηλωνε τα ακριβη μετρα μετρα γης που κατεχει..ενω σε αλλες περιπτωσεις δεν τα δηλωναν καθολου...οπως και σε αυτην την περιπτωση.Βεβαια καθε μια απο τις οικογενειες γνωριζει για την περιουσια και με ποιον ακριβως συνορευει,ετσι πιστευαν πως κανενας δεν μπορει να πειραξει την περιουσια τους.
Αυτο λοιπον ειδαν τα κεφαλια που ενδιαφερονται για ολη αυτην την εκταση, και εσπευσαν να αρπαξουν το μεγαλο κομματι αυτο,με εκπροσωπο τον Τσανη που ειναι κατοχος μιας μικρης περιουσιας σε αυτο το κομματι γης,με εγγραφα που του παππου του, για μια υποθηκη σε καποιο δανειο απο τη Νεαπολη.
Απο εγκυρες πηγες το Δημαρχειο αναφερει πως δεν εχει το ποσο για να συρει το θεμα στα Ευρωπαικα Δικαστηρια και να καλυψει τα οσα εξοδα.
Ετσι μια ομαδα Χιμαραιων, αμεσα ενδιαφερομενοι αφου ανηκουν στις 150 οικογενειες...εχουν αρχισει ερανο για να μαζευτουν τα οσα χρηματα χρειαζονται,για να φτασει το θεμα στα Ευρωπαικα Δικαστηρια.
Το θεμα ειναι γιατι δεν ενδιαφερονται ολες οι οικογενειες?
Γιατι τα σωματεια δεν ανεφεραν το γεγονος?
Εχουν γινει καποιες αλλες ενεργειες για το θεμα?
ximara.blogspot.com

5 σχόλια:

Γκορος Νικος είπε...

Γιατι τετοια αποχη απο αναγνωστες αλλα και απο ατομα που ασχολουνται με τα ΒΗπειρωτικα?
Τετοια θεματα ειναι πιο σημαντικα απο οτιδηποτε αλλο...γιατι οι αλβανοι πανε να εγκατασταθουν νομιμα στα εδαφη μας,διπλα στα σπιτια μας...και θα βγαζουν χρηματα εις βαρος πολλων οικογενειων της Χιμαρας.
Που ειναι αραγε οι αντιδρασεις μας?

city είπε...

Νίκο μου οι Αλβανοί είναι φίλοι μας, αδέρφια μας. Φωνάζαμε όταν είμαστε στην απόξω άλλα τώρα κάνουμε δουλειές μαζί τους και όλα είναι οκ.
Και στο τέλος της γραφής δεν εδικαιούτο και ο Μπερίσα μερικά στρέμματα εδώ και κεί στη Χιμάρα ;
Όσα έχει κάνει ο Μπερίσα για τη Χιμάρα τα τελευταία χρόνια δεν τα έχουνε κάνει μαζί όλοι οι Σπυρομηλαίοι.
Μόνο με αυτούς μπορεί να συγκριθεί το μεγαλείο του. Και τα ακίνητα δεν τα παίρνει κανείς μαζί του Νικο μου στη Χιμάρα θα μείνουνε.
Δεν θέλω να αραδιάζω τι έχει κάνει ο Μπερίσα για τη Χιμάρα γιατι θα βραδιάσει.
Προτείνω να του στήσουμε άγαλμα στη Χιμάρα και θα το φιλοτεχνήσω δωρεάν!

Γκορος Νικος είπε...

Η εξουσια βλεπεις τους αλλαζει τους ανθρωπους.
Εγω προτεινω το αγαλμα να μπει στην πλατεια Σπυρο Μηλιου...και μην μου πεις που ειναι αυτη??

city είπε...

Αληθεια πρωτη φορα το ακουω. Που ειναι:

Γκορος Νικος είπε...

Ειναι η κεντρικη πλατεια των Σπηλαιων,15 τετραγωνικα ολη κι ολη...με ενα δεντρο λεπτοκαμωμενο στη μεση...εκει που ηταν το monument του Ενβερη...τωρα γινονται ολες οι μουσικες εκδηλωσεις της Χιμαρας....το ξερω αυτο δεν μοιαζει σε κεντρικη πλατεια,αλλα κατι τετοιο.