Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Οι μυστικές αποστολές του κ. Ν. Παπανδρέου

Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ54 ετών, αδελφός του Πρωθυπουργού, οικονομολόγος, επιτυχημένος συγγραφέας με επτά βιβλία στο ενεργητικό του και σεναριογράφος, ίσως να περνούσε απαρατήρητος όσον αφορά τις διάφορες πολιτικές δραστηριότητες
που ασκεί αν ο φωτογραφικός φακός της κυρίας Συμέλας Παντζαρτζή δεν τον «εγκλώβιζε» στο ταξίδι που πραγματοποίησε με το πρωθυπουργικό «Εμπραέρ» στο Αμπου Ντάμπι. Οχι μόνος του αλλά συνοδεύοντας πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη. Ή ακόμη ουδείς θα γνώριζε ότι ταξίδεψε στα Τίρανα με μισθωμένο από τον ισχυρό άνδρα
της ΜΙG αεροσκάφος για να παραστεί στα εγκαίνια του νοσοκομείου «Υγεία» στα Τίρανα. Ο φωτογραφικός φακός τον «απαθανάτισε» στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων μαζί με τον κ. Α. Βγενόπουλο, με γιατρούς του ιδιωτικού αυτού θεραπευτηρίου, με τον αλβανό πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα και με πλήθος αλβανών υπουργών.

Τυχαίως λοιπόν αποκαλύπτεται η όποια πολιτική δράση του κ. Νίκου Παπανδρέου, είτε ως «ανθρώπου των ειδικών αποστολών», όπως τον χαρακτήρισαν με την πτήση στο «Εμπραέρ» στα Αραβικά Εμιράτα, είτε ως ανθρώπου που παρευρίσκεται στα εγκαίνια μεγαλοεπιχειρηματία είτε όταν κάνει χειραψία με σεΐχηδες και με άραβες υπουργούς. Εδώ και μήνες γινόταν συζήτηση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ για τον ρόλο που διαδραματίζει ο κ. Ν. Παπανδρέου, πλην όμως ουδείς τολμούσε να εκφέρει δημοσίως την κρίση του.

Τα ταξίδια του Νίκου
Η εμφάνιση του αδελφού του Πρωθυπουργού δίπλα στον κ. Βγενόπουλο, με τον οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή αντιπαράθεση, προβλημάτισε αρκετούς στο κυβερνών κόμμα.

Ολοι βεβαίως ακόμη ενθυμούνται την αγωγή που είχε καταθέσει ο ισχυρός άνδρας της ΜΙG κατά του Πρωθυπουργού και αδελφού του, τις επιθέσεις που είχε εξαπολύσει κατά του προσωπικού του φίλου κ. Ν. Σηφουνάκη και του κ. Δ.
Ρέππα και τις απαξιωτικές αναφορές του σε άλλα μέλη της κυβέρνησης. Ο κ. Σηφουνάκης κατέθεσε μάλιστα αγωγή εναντίον του κ. Βγενόπουλου διεκδικώντας 3 εκατ.

ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση.

Στον έναν χρόνο που κυβερνά το ΠαΣοΚ ο κ. Ν. Παπανδρέου, και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, εμφανίσθηκε:

Σε ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Αμπου Ντάμπι μαζί με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και την (τότε) υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Σε ταξίδι στη Δαμασκό, επιστρέφοντας από το Αμπου Ντάμπι.

Στο Συμπόσιο της Σύμης, που εφέτος το καλοκαίρι διεξήχθη στον Πόρο. Στο 3ο Ελληνοαραβικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Καβούρι.

Στην Αλβανία, προσκεκλημένος του κ. Α. Βγενόπουλου για τα εγκαίνια του Νοσοκομείου «Υγεία» στα Τίρανα.

Σε εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ, στο οποίο είναι αντιπρόεδρος.

Στη ΔΕΘμαζί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ορισμένοι στο ΠαΣοΚ παρατηρούν ότι η πρόσκληση την οποία του απηύθυνε ο κ. Βγενόπουλος και αποδέχθηκε ο κ. Ν. Παπανδρέου δεν μπορεί να έγινε τυχαία τις παραμονές της έκδοσης πορίσματος για τον ρόλο της Μarfin στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Για όσους γνωρίζουν τον κ. Ν. Παπανδρέου τέτοιου είδους αποστολές ( «εθνικές προσκλήσεις» τις ονομάζει) πραγματοποίησε αρκετές φορές και στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθούν, ακόμη και επί Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε που, όπως ειπώθηκε, βρέθηκε ακόμη και στην Αλγερία μαζί με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γυρνώντας σήμερα την πλάτη στις όποιες κριτικές, στις όποιες απορίες και γκρίνιες από βουλευτές του ΠαΣοΚ, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι «θέτω το επώνυμo στην υπηρεσία της χώρας», επιμένοντας ότι δεν κλείνει συμφωνίες αλλά απλώς παροτρύνει επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα του, για την οποία «ακόμη και τούμπες είμαι πρόθυμος να κάνω», όπως είχε πει κάποτε.

Η παρουσία του βεβαίως στα Τίρανα, σημειώνει, ήταν «άτυπηαλλά ουσιαστική σαν όνομα». Αυτό ακριβώς το όνομα Παπανδρέου προφανώς επιδιώκει να προωθήσει, ακόμη και στις όποιες «αποστολές» αναλαμβάνει: «Το όνομα Παπανδρέου παίζει σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, γιατί λοιπόν να το αφήσουμε έτσι;» είχε πει στους επικριτές του όταν επέστρεψε από τα Αραβικά Εμιράτα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Γεγονός ωστόσο είναι ότι ο κ. Ν. Παπανδρέου, λένε όσοι τον γνωρίζουν, αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολές, ακόμη και χωρίς θεσμικό ρόλο, επειδή θεωρείται από τους πλέον έμπιστους του Πρωθυπουργού: «Πώς οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνουν τις συζύγους,τα παιδιά τους, τους πατεράδες τους, τα αδέλφια τους σε διάφορες αποστολές για να τους εκπροσωπήσουνχωρίς να έχουν κανέναν θεσμικό ρόλο; Ετσι πιθανόν θα γίνεται τώρα και στην Ελλάδα» έλεγαν πολλοί βουλευτές προσπαθώντας να δώσουν μιαν εξήγηση για τις δραστηριότητες και κυρίως για τις «μυστικές αποστολές» του αδελφού του Πρωθυπουργού. Δραστηριότητες που συνήθως δεν δημοσιοποιούνται, όπως και η συμμετοχή του στο παρελθόν στο διοικητικό συμβούλιο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», και ποτέ ουδείς ανέθεσε ούτε σε βουλευτές ούτε σε υπουργούς, που τουλάχιστον έχουν και θεσμικό ρόλο, και, το σημαντικότερο, ελέγχονται από κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ετοιμάζει ταινία για τον Μίκη Θεοδωράκη

Σκηνοθέτη αναζητεί ο Ν. Παπανδρέου ο οποίος θα αναλάβει την ταινία που ετοιμάζει για τον κ. Μίκη Θεοδωράκη
Ο κ. Παπανδρέου ασχολείται τις τελευταίες ημέρες και με το σενάριο ταινίας για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη κ. Μίκη Θεοδωράκη. Αυτές τις ημέρες ψάχνει και τον κατάλληλο σκηνοθέτη. Λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα περνά αρκετές ώρες μαζί του και με την κόρη του Μαργαρίτα ώστε να είναι βέβαιος ότι θα βγει στους κινηματογράφους μια ποιοτική ταινία. Δεν είναι και στην περίπτωση αυτή η πρώτη φορά που ο οικονομολόγος - γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, με μπάτσελορ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση της Woodrow Wilson School και ντοκτορά στα Οικονομικά από το Πρίνστον- ασχολείται με τον κινηματογράφο. Το σενάριο της ταινίας «Πρώτη φορά νονός» της σκηνοθέτιδος κυρίας Ολγας Μαλέα, με πρωταγωνιστές τους κκ. Γ. ΚιμούληΑντ. Καφετζόπουλο (πολιτικοποιημένο σήμερα στους Οικολόγους Πρασίνους) και την κυρία Ελένη Καστάνη, το έγραψε αυτός. Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας; Γιος διάσημου πολιτικού πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει το μωρό υποψήφιου βουλευτή. Εκεί θα γίνει πρώτη φορά νονός... για το καλό της Δημοκρατίας και την αγάπη του πατέρα του... Τυχαίο;

Οι επενδύσεις και η ενόχληση του κ. Παμπούκη

Από δεξιά, Νίκος, Γιώργος και Αντρίκος Παπανδρέου. Ο κ. Ν. Παπανδρέου αναλαμβάνει ειδικές αποστολές με στόχο την προώθηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα
Οι «δραστηριότητες» του κ. Νίκου Παπανδρέου πάντως έχουν προβληματίσει πολλούς στο ΠαΣοΚ, κυρίως η επιμονή του στις επισκέψεις του σε αραβικές χώρες και οι προτροπές του για επενδύσεις στη χώρα μας- τώρα μάλιστα που υπάρχει υπουργός αρμόδιος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Χ. Παμπούκης. Οι σχέσεις του υπουργού Επικρατείας με τον κ. Ν. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα πολλοί επιμένουν ότι έχουν αραιώσει, κάτι που πρόσεξαν οι γνωρίζοντες το τι συμ βαίνει στα εσωτερικά του Μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχει άλλωστε και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας στη δράση του, όση τουλάχιστον είναι γνωστή.

Είτε με θεσμικό ρόλο, ως αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, είτε χωρίς, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αμπου Ντάμπι ήρθαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι της αραβικής εταιρείας Μάσνταρ με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συζήτησαν και με τον κ. Θ. Πάγκαλο και με την κυρία Λούκα Κατσέλη. Ο ίδιος αποφεύγει να ομιλεί για τις μυστικές αυτές αποστολές και το μόνο που αφήνει να διαρρεύει είναι πως ό,τι κάνει το κάνει αμισθί. Αλλά συνεχίζει να δραστηριοποιείται αφήνοντας πολλούς έκπληκτους όταν εμφανίστηκε μαζί με πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη στο Αραβικό Φόρουμ, στο Καβούρι, ή όταν επεξεργαζόταν μια πρόταση για αναπαλαίωση της παλαιάς αγοράς στην Τρίπολη της Λιβύης από έλληνες μηχανικούς και αρχιτέκτονες ή ακόμη τα σχέδια που επεξεργάζεται αυτή την που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο για τον Ασωπο. ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: