Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

SHEKULLI: Η μειονότητα εγκαταλείπει τα ελαιόδεντρα , ζημιά στον εθνικό πλούτο.

Οι  κάτοικοι της μειονότητας εγκαταλείπουν χιλιάδες καμμένα  ελαιόδεντρα και  σύμφωνα με τον Διευθυντή Γεωργίας των Αγ. Σαράντα προκαλούν κολοσσιαία ζημιά στον  εθνικό πλούτο της χώρας.
Από μία έκθεση που έχει ετοιμάσει  η συγκεκριμένη διεύθυνση για το Υπουργείο Γεωργίας σε σχέση με  την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή, λέει κατά λέξη «ένα πρόβλημα με ελαιόδεντρα  τριαντακονταετίας είναι ότι  23 - 24.000 ρίζες καήκαν μερικώς το 2008, από  τα καλύτερα τεμάχια και μόλις 400-500 μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο Κονίσπολη- Κρανιά και δεν έχει αποκατασταθεί η  παραγωγή  διότι οι ιδιοκτήτες έχουν μεταναστεύσει και δεν χρειάζονται  το εισόδημα από αυτές.


Πιστεύουμε ότι πρέπει να  επέμβουμε  νομικά για να μην αφήσουμε  ανεκμετάλλευτη την συγκεκριμένη  εθνική περιουσία , η οποία αν ήταν σε παραγωγή, θα έφερνε 92 εκατομμύρια λεκ έσοδα ".

 Ο Dashamir Aliu , ειδικός στο Τμήμα Γεωργίας των  Αγ. Σαράντα, λέει ότι αμέσως μετά την πυρκαγιά , οι  ελιές έπρεπε να είχαν κλαδευτεί,   μια αρκετά απλή διαδικασία και  εύκολη, που  θα εξασφάλιζε την αποκατάστασή τους.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει , διότι οι κάτοικοι της  μειονότητας  δεν   ενδιαφέρονται για την καλλιέργειά τους, επειδή έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην με άλλους τρόπους. "Αλλά τα ελαιόδεντρα είναι εθνικός πλούτος , - λέει ο Ali  ''και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται απλά ως ιδιωτική περιουσία."

Το περιστατικό της εγκατάλειψης των 24 χιλιάδων  ελαιοδέντρων ανήκουν στην κοινότητα Δίβρης . Αυτά τα ελαιόδεντρα  οι  κάτοικοι της μειονότητας τα   ωφελήθηκαν από το νόμο 7501.  Ο Ali λέει ότι η λύση πρέπει να έρθει με την εφαρμογή  του νόμου όπου η  κυβέρνηση παραχωρεί με   μίσθωση την άγονη  γη  .

Δεν υπάρχουν σχόλια: