Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Παντελί Μάϊκο για υφαλοκρηπίδα :αδύνατη η επαναδιαπραγμάτευση από τη σημερινή κυβέρνηση


Στη σημερινή του συνέντευξη στην αλβανική εφημερίδα «Shqip» ο αλβανός πρώην πρωθυπουργός επί κυβερνήσεων Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Παντελί Μάϊκο, αναφέρθηκε  και στο θέμα της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα  που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η ακύρωση της συμφωνίας έγινε μετά από σχετική προσφυγή του Σ.Κ και την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησαν τα αλβανικά ΜΜΕ. Μάλιστα πριν κάποιες μέρες και η πρόεδρος της αλβανικής βουλής και νούμερο 2 στο κόμμα του Μπερίσα, δήλωσε πως εκέινη μπλόκαρε αυτή τη συμφωνία ώστε να κατατεθεί προς έγκριση στη βουλή.

Ο κ. Μάϊκο αναφέρει στη συνένεντευξή του πως » Η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα  δεν έχει απλά νομικό χαρακτήρα, αυτή στην ουσία είναι ένα πολιτικό  ζήτημα που υπάρχει τώρα πια ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα. Αυτό που θέλω  ξεκάθαρα να σημειώσω είναι πως αυτή η συμφωνία θα είναι δύσκολη,  σχεδόν αδύνατον να την επαναδιαπραγματευτεί η παρούσα κυβέρνηση η οποία στο Συνταγματικό Δικαστήριο στήριξε το σχέδιο που απορρίφθηκε»
Γενικότερα ως προς την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης προς την Ελλάδα ο Μάϊκο αναφέρει επίσης πως » Από το 2005 υπάρχει μια τάση όπου το ζήτημα των σχέσεων με την Ελλάδα να προσανατολιστεί προς σχέσεις χωρίς πολύ περιεχόμενο. Τονίζω πως η τάση αυτή είναι ανοδική η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μια αναγέννηση ενός συγκρουσιακού πνεύματος στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος»
Επίσης ο βουλευτής του Σ.Κ.  αφού αναφέρεται στις άλλοτε καλές  ή κακές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες , επαναλαμβάνει  πως » η παρούσα κυβέρνηση έχασε μια σημαντική ευκαιρία ώστε να αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύεσεις όσον αφορά το θέμα των συνόρων, και με την ιστορία των υποχωρήσεων και των παζαριών, προσανατόλισε προς μια νέα κατάσταση κρίσης  τις σχέσεις  με ένα σημαντικό γείτονα και φίλο, την Ελλάδα.. Τώρα πια θεωρώ πως οι ιστορίες της επαναδιαπραγμάτευσης, μου φαίνονται διαδικαστικές ιστορίες και χωρίς περιεχόμενο και σχεδόν αδύνατη αποστολή για την παρούσα κυβέρνηση. Θεωρώ πως μια άλλη στιγμή, με ένα άλλο status quo, θα έχουμε μια άλλη πολιτική ιστορία και ελπίζω με ουσιαστική λύση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: