Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο αντιπολιτευόμενος πατριωτισμός

Προβληματισμός από την ποσοτική και ποιοτική έξαρση φαινομένων εθνικισμού στην Αλβανία
Ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με αφορμή τον παρατηρούμενο το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλαπλασιασμό φαινομένων εθνικισμού στην Αλβανία, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, υπέβαλε ερώτηση με αίτημα για προφορική απάντηση από τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Επίτροπο, κ. S . F ü le στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Εδώ και αρκετό καιρό το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής ζωής στην Αλβανία είναι η εξαιρετικά εύθραυστη κυβερνητική σταθερότητα. Αυτή η ρευστότητα επιδρά αρνητικά στην ανάγκη να προχωρήσουν οι απαιτούμενες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις λόγω και της αδυναμίας σχηματισμού ειδικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Αλβανική Βουλή.

Μέσα σε αυτό το παρατεταμένο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, παρατηρείται με ιδιαίτερη ανησυχία η ανάδυση έντονων φαινομένων εθνικισμού τόσο στα αλβανικά ΜΜΕ όσο και στην αλβανική κοινωνία, ειδικότερα δε μεταξύ της νεολαίας. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα πρόσφατα παραδείγματα, όπως: η δολοφονία Αλβανού πολίτη ελληνικής καταγωγής στη Χιμάρα τον περασμένο Αύγουστο, ο βανδαλισμός με κάψιμο στεφάνων που κατατέθηκαν ως φόρος τιμής στο κοιμητήριο της Μπομπόστιτσας , οι επαναλαμβανόμενες και ακραίες σε διατυπώσεις επιθέσεις μέρους του αλβανικού τύπου κατά του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του, ο κ. Κουμουτσάκος ρωτάει την Επιτροπή:

- Εάν είναι ενήμερη για τα συγκεκριμένα γεγονότα και εάν την ανησυχεί η παρατηρούμενη αυτή έξαρση εθνικισμού.

- Εάν προτίθεται να προβεί σε σχετικές παραστάσεις και προτροπές προς την αλβανική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή αυτών των φαινομένων ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο ρυθμός προόδου της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας.
Βρυξέλλες, 9 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: