" Σφίχτε τες πλώρες άφοβα, θαλασσοπόροι ξένοι,
Θάλασσα μεσ' στο Πάνορμον, θυμός ανέμου 'μπαίνει,
Κι' αυτό 'που τώρα βλέπετε 'στο Πάνορμον σαν άστρο,
Είναι της νίκης τρόπαιον, αστραποβόλον κάστρο.
Νυφάδες Χειμαρριώτισσες τ' ανέστησαν με ζήλο,
Άφιλο προς τους άφιλους, και προς τους φίλους φίλο.
Μ' εγνώρισ' ο Φαέθοντας, μ' είχε παλιούθ' ο Πύρρος,
Αλής ο πρώτος με κρατεί Τεπελενιώτης ήρως.
Αυθέντης πληρεξούσιος σ'της Ήπειρος τα μέρη,
Και στρατηγός ασύγκριτος με το σπαθί σ'το χέρι.
Πέντε μυριάδες στράτευμα κρατεί στον ορισμό του,
Άγρυπνα πάντα κι' άφοβα ενάντια σ'τον εχθρό του,
Στα Γιάννιν' αναπαύεται τ' άνδρειο το λιοντάρι,
Της Αθηνάς το γέννημα, τ' ανάθρεμμα του Άρη. "
Ο Αλη πασας για να προφυλαξει την περιφερεια της Χιμαρας και μαλιστα την παραλιακη της περιοχη απο καθε απειλη εχτισε το 1814 στο λιμανι του Παλερμο - ειναι ο Αρχαιος Πανορμος - και απανω στο ακρωτηριο που αποτελει του λιμανιου το προστατευτικο τοιχωμα ενα ισχυρο φρουριο ( οπως συντομα περιγραφει το οικοδομημα και την τοποθεσια ο Pokqueville " Voyage dans la Grece , I, "1820"" ) .
Στην πυλη του φρουριου τοποθετησε αναμνηστικη επιγραφη, γραμμενη σε δεκατεσσερις στοιχους, ιαμβικους δεκαπεντασυλαβους και ομοιοκαταληχτικους ανα δυο, οπως ειχε τοποθετησει αναμνηστικη επιγραφη και στο φρουριο των Ιωαννινων.Και ενω η τελευταια επιγραφη σωθηκε στην πλακα της εως σημερα, η επιγραφη της Χιμαρας ή καταστράφηκε ή κλαπηκε.
Ωστοσο αντιγραφο της επιγραφης πρωτος δημοσιευσε στο περιοδικο Ελληνισμος ( Αθαν. Πετριδης ' Η Χιμαρα της Ηπειρου και τα αρχαια προνομια αυτης'. ετος 1899 ) ο Αθανασιος Πετριδης που το ειχε παρει απο την πλακα του οικοδομηματος ο αδελφος του Παππα Πανος Πετριδης Παππα Κωστας.
Το επιγραμμα που στηθηκε στην πυλη του φρουριου της Χιμαρας επαινει και εγκωμιαζει τον Αλη πασα, σωθηκε εως σημερα σε πολλες παραλαγες και μαλιστα σε μερικες με χαλασμενο κειμενο και θεωρειτε απο αλλους εργο του Βηλαρα και απο αλλους του Ψαλιδα , γιατι στην πλακα χαρακτηκε χωρις ονομα , και ακομα εχει συνδεθει καπως και με την ποιηση του Σολωμου.
Το παραπανω αποσπασμα βρισκεται στο βιβλιο του Κωστα Α. Παπαχρηστου " Το επιγραμμα της Χιμαρας" εκδοση του 1943, απο το τυπογραφειο "Κυκλου".
ximara.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου