Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των παρατραπεζών

Το θέμα των αλβανικών παρατραπεζών, οι οποίες χρεοκόπησαν το 1997, απασχόλησε για μια ακόμη φορά πριν από λίγο καιρό τον τοπικό τύπο, αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα οι αλβανικές παρατράπεζες έχουν καταθέσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε έξι χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία και Ουγγαρία) και τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους τους.
Ειδικά στην Ελλάδα βρίσκονται 15 με 20 εκατ. δολ. αλλά υπάρχουν δυσκολίες τον επαναπατρισμό τους, υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, προσθέτοντας πως ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες υπάρχουν στην περίπτωση της Τουρκίας, εξαιτίας της απουσίας των σχετικών αποδεικτικών εγγράφων.
Ήδη δύο αλβανικές παρατράπεζες έχουν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του Στρασβούργου εναντίον της Ελλάδας αφού προηγουμένως έχασαν τη δικαστική μάχη με το ελληνικό δημόσιο στα ελληνικά δικαστήρια. Ως τρίτη πλευρά στο δικαστήριο θα εμφανιστεί και ο συνήγορος του αλβανικού δημοσίου, ο οποίος πριν από μήνες έλαβε σχετική εξουσιοδότηση από το φορέα εποπτείας και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των παρατραπεζών.
Balkan Markets Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια: