Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Στα κακά του χάλια ο δρόμος προς τον αρχαιολογικό χώρο Βουθρωτού

 O δρόμος  Αγ.Σαράντα -Βουθρωτό
Το Βουθρωτό στους Αγίους Σαράντα της Βορείου Ηπείρου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιοελληνικούς τόπους,  έχει εγκαταλειφθεί από το Αλβανικό κράτος.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε, μάλιστα, την παρέμβαση της UNESCO, που ερεύνησε τον χώρο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλος  δρόμος για να πάει κανείς από τους Αγίους Σαράντα στο Βουθρωτό.
Εξαιτίας αυτού, παραλίγο να αναβληθεί φέτος το καθιερωμένο Διεθνές Φεστιβάλ στο περίφημο αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού, που ανάγεται στην Ελληνιστική περίοδο.
Ο υπάρχων δρόμος κατασκευάστηκε το 1959, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τότε Γ.Γ. της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουτσώφ.
Την ίδια στιγμή εμπειρογνώμονες της UNESCO, επισκέφθηκαν το Βουθρωτό και, μαζί με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τόπων,  θα υποβάλλουν την αναφορά σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το αρχαιολογικό πάρκο.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να ψηφιστούν νόμοι, οι οποίοι θα βελτιώσουν την τουριστική υποδομή.

• Να σημειωθεί ότι ευρήματα στο Βουθρωτό έδειξαν ότι κατοικείται από τον 8ο αιώνα π.Χ..
Απο τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν  τμήμα του Βασιλείου του Πύρρου, αργότερα έγινε  Ρωμαϊκή αποικία.
Η μεταγενέστερη ιστορία του Βουθρωτού  ήταν ταραγμένη, αφού κατακτήθηκε  από  Νορμανδούς, Γάλλους Βενετούς  και Οθωμανούς.
Από το 1912 το Βουθρωτό ανήκει στην Αλβανία.  Η αναταραχή του 1997 οδήγησε στη λεηλασία του μουσείου του Βουθρωτού, αν και πολλά αντικείμενα έχουν τώρα επιστρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: