Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ιταλός εισαγγελέας :'' Αυτοκτόνησαν οι Αλβανοί στο Οτράντο''

Το πλοίο ''Kateri i Radës''
Ο εισαγγελέας  στο Λέτσε πρότεινε την ανατροπή της αποφάσεως του Πρωτοδικείου , κατηγορώντας τους Αλβανούς για την τραγωδία στο Οτράντο, στην όπια 81  Αλβανοί βρέθηκαν πνιγμένοι στη θάλασσα και άλλοι 24 αγνοούνται ακόμα.
Η "Gazeta Shqiptare" σήμερα δημοσιεύει αποκλειστικά τις λεπτομέρειες της συνόδου που πραγματοποιήθηκε χθες στην απέναντι ακτή της  Αδριατικής.Ο Εισαγγελέας Veto Vignola ισχυρίστηκε ότι για την λεγόμενη «τραγωδία του Οτράντο», που συνέβη στις 28 Μαρτίου του 1997, δεν είναι υπεύθυνη η ιταλική πλευρά, αλλά οι Αλβανοί ...αυτοκτόνησαν , δεδομένου ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του πλοίου "Sibilla" για να σταματήσουν και να τους παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια.

Η είδηση έχει απογοητευτεί το σωμάτιο των ανοιγμένων του Οτράντο στον Αυλώνα.Το δικαστήριο θα αποφανθεί στις 5 Οκτωβρίου και οι οικογένειες των θυμάτων δήλωσαν ότι θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από την εισαγγελία του Λέτσε και θα ζητήσουν από το δικαστήριο να είναι ανεξάρτητο στην απόφασή του.
Πριν από 13 χρόνια 120 Αλβανοί μετανάστες  διάσχιζαν με το πλοίο ''Katerin e Radës'' το στενό του Οτράντο προς τις ιταλικές ακτές. Μετά συγκρούστηκε, με το πολεμικό πλοίο «Sibilla». Από την ισχυρή σύγκρουση εχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα 81 άτομα, όλοι τους Αλβανοί μετανάστες, ενώ αλλα 24 άτομα αγνοούνται . Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο κατηγόρησε την ιταλική πλευρά και καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια κάθειρξη τον πλοίαρχο του  «Sibilla», ενώ με  απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, καθεμιά από τις οικογένειες των θυμάτων θα λάμβανε  αποζημίωση  € 35 000, λεφτά που ποτέ δεν καταβλήθηκαν.
(s.g/balkanweb)

Δεν υπάρχουν σχόλια: