Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλος η βίζα για Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την 1/1/2011

Το καθεστώς βίζας θα καταργηθεί για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ανακοίνωσε από το Σαράγεβο ο αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη νοτιανατολική Ευρώπη, Σλοβένος ευρωβουλευτής, Γέλκο Κάτσιν.
«Θα επαναλάβουμε το σενάριο του 2010 και από την 1η Ιανουαρίου θα αρθεί το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Βοσνίας και της Αλβανίας που ταξιδεύουν στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Κάτσιν.

O Σλοβένος ευρωβουλευτής μετέβη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη εκ μέρους της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και των αντιπροσώπων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να στηρίξει το συνασπισμό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Κόμματος που συμμετέχει στις γενικές εκλογές της Κυριακής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα εξετάσει το θέμα της άρσης του καθεστώτος βίζας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στις 6 Οκτωβρίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να στηρίξει την απόφαση σε συνεδρίαση της ολομέλειας την επόμενη μέρα, στις 7 Οκτωβρίου.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Σαράγεβο, ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη την 1η Σεπτεμβρίου εκπλήρωσε και το τελευταίο κριτήριο για την κατάργηση της βίζας και ότι μπορούσε και νωρίτερα να το είχε επιτύχει, αν υπήρχε επαρκής πολιτική βούληση και υπευθυνότητα έναντι των πολιτών.
Το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου καταργήθηκε για την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο στις 19 Δεκεμβρίου του 2009, αλλά τότε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Αλβανία είχαν αποτύχει να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα κριτήρια.
«Απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία» o Ολλανδός Πρέσβης
Απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δήλωσε ο πρέσβης της Ολλανδίας στα Τίρανα, Χενκ Φαν Ντελ Ντουλ και παρότρυνε τους πολιτικούς ηγέτες να μην «μπλοκάρουν» την ευρωπαϊκή ατζέντα της χώρας.
Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι απογοητευτική και θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Ολλανδός πρέσβης, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel.
«Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν βοηθά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ούτε τη διαδικασία των τοπικών εκλογών (το Μάιο του 2011)», πρόσθεσε ο Ολλανδός διπλωμάτης.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση επιμένει στη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις εκλογές του Ιουνίου του 2009, τονίζοντας πως η εκλογική διαδικασία έβριθε σοβαρών παρατυπιών. Μάλιστα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προειδοποιεί με νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις,
εντός του Οκτωβρίου.drymadesnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: