Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Απόρρητα έγγραφα από τις ΗΠΑ προκαλούν νέα ένταση…

ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ «ΧΕΙΜΩΝΑΣ»!

Εθνικιστικοί κύκλοι συνεχώς καλλιεργούν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», την ώρα που οι ηγέτες της ελληνικής μειονότητας αλληλοτρώγονται…
Με την κατάργηση της «βίζας» χιλιάδες Αλβανοί θα κατακλύσουν τη χώρα μας

• Σε νέα φάση έντασης φαίνεται ότι εισέρχονται πλέον οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα και θα προκύψει, από άποψη γειτονίας, ένας «βαρύς και ψυχρός χειμώνας».

Πρώτον, διότι οι Αμερικανικές υπηρεσίες πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα, που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο από τις πρόσφατες διπλωματικές επαφές μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Δεύτερον, διότι οι εθνικιστικοί κύκλοι στη γειτονική χώρα, αντί να περιορίσουν, καλλιεργούν όλο και περισσότερο την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». Και αυτό, με την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση, του Σαλί Μπερίσα.
Την ίδια στιγμή, οι ηγετικοί παράγοντες της ελληνικής Μειονότητας αλληλοτρώγονται, αγνοώντας, ουσιαστικά, την κρισιμότητα της κατάστασης.
Τρίτον, διότι από τα μέσα Δεκεμβρίου θα έρχονται χωρίς «βίζα», ελεύθερα οι Αλβανοί στην Ελλάδα, όπως θα πηγαίνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που, εκ των πραγμάτων, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας.
Επιπλέον με υπουργική εγκύκλιο αυξάνεται το όριο παραμονής των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Και αυτό, το μετέδωσε Αλβανικό κανάλι ως πρώτο θέμα!

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Τα απόρρητα έγγραφα που αναμένεται να δημοσιευθούν, θα αναφέρονται μεταξύ άλλων στο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στο νότιο τμήμα της Αλβανίας.
Αλλά και στη Συμφωνία των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία απορρίφθηκε λίγους μήνες μετά από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων.
Στο μεταξύ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς κατέληξαν στα χέρια των ΗΠΑ διαβαθμισμένες πληροφορίες, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητες» από την Ελληνική κυβέρνηση.
Βέβαια, το βασικό πρόβλημα δεν είναι το πώς διέρρευσαν τα έγγραφα, αλλά τι θα έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική πλευρά συνεχώς υποχωρεί και δέχεται απανωτά «χαστούκια» από την Αλβανία.

ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ
Ένα από αυτά τα «χαστούκια» είναι οι σχεδόν επίσημες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μεγάλο μέρος της Ηπείρου. Το «σχεδόν επίσημες» έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τα τελευταία χρόνια, και προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ακραίος, δεν τάσσεται, δημόσια, τουλάχιστον, υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ωστόσο στο παρασκήνιο, φέρεται να υποκινεί τους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με το κόμμα των «Τσάμηδων».
Δεν είναι τυχαίο το ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας "Balkan Monitor" (που έγινε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια), η πλειοψηφία των Αλβανών, που ζουν στο Κόσσοβο, στα Σκόπια και στη χώρα τους, υποστηρίζουν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας».
Συγκεκριμένα το 80% των Αλβανών του Κοσσσυφοπεδίου είναι υπέρ της ιδέας της «Μ. Αλβανίας». Μάλιστα οι μισοί από αυτούς θεωρούν πως σε δέκα χρόνια θα υπάρχει η «Μεγάλη Αλβανία»! Την ίδια άποψη έχει το 51,5% των Αλβανών των Σκοπίων και το 62% των Αλβανών, που ζουν στην Αλβανία.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Επίσης δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το ότι η Ακαδημία Επιστημών Τιράνων στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της χαρακτηρίζει ως «Αλβανικά εθνικά εδάφη» τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα και την Πρέβεζα …
Για την Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, η περιοχή της Ηπείρου, θεωρείται «Αλβανικό εθνικό έδαφος», το οποίο κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα το 1912 – 1913.
«Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά», γράφει συγκεκριμένα το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, που «βλέπει» Τσάμηδες σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα.
Εκτός από το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, σημαντικότερο έργο της Ακαδημίας θεωρείται η έκδοση του βιβλίου : «Πλατφόρμα για την επίλυση του Αλβανικού Ζητήματος».
Σ' αυτό τα όρια του «ιστορικά εθνικού Αλβανικού χώρου» απλώνονται πολύ πέρα από τις κατοικούμενες από Αλβανούς περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, για να περιλάβουν την «μείζονα Τσαμουριά» μέχρι την Πρέβεζα, την Καστοριά και τη Φλώρινα.

ΑΛΛΗΛΟΤΡΩΓΟΝΤΑΙ!
Και ενώ μεγάλο κομμάτι των Αλβανών αυτά πρεσβεύει, οι Βορειοηπειρώτες «τρώγονται» μεταξύ τους και είναι διασπασμένοι.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και αντιπροσωπευτικά. Κύκλοι του ΚΕΑΔ, μέσω ιστοσελίδας, επισημαίνουν ότι μετά την είσοδο του πρώην υπουργού Κώστα Μπάρκα στην Αλβανική Βουλή, καθώς θα παραιτηθεί ο βουλευτής Ardian Kollozi για να διεκδικήσει το Δήμο Αυλώνας, «ο Μπερίσα ισχυροποιεί το «ΜΕGΑ» κάνοντάς το πρώτο κόμμα της Μειονότητας στην Αλβανική Βουλή, με δυο εκπροσώπους, τους κ.κ. Ξέρα και Μπάρκα. Τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η κίνηση στις δημοτικές εκλογές στην περιοχή της Χιμάρας μέλλεται να φανεί. Ο Μπερίσα απ’ ότι φαίνεται παίζει όλα του τα χαρτιά, ώστε να έχει το έλεγχο του Δήμου Χιμάρας κατά την επόμενη τετραετία.
Ακόμη οξεία ήταν πρόσφατα η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εργασίας της Αλβανίας Σπύρου Ξέρα και του Βαγγέλη Ντούλε. Μεταφέρουμε σχετικό απόσπασμα από την ιστοσελίδα «Βορειοηπειρώτης»:
«Ο κ. Ξέρρας, απευθυνόμενος στον κύριο Ντούλε, αφού προηγουμένως ο δεύτερος του επιτέθηκε φραστικά, του υπενθύμισε ότι συνεχίζει να ζει οικογενειακώς στα Ιωάννινα και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ως βουλευτής, με αποτέλεσμα η περιοχή του Βούρκου να μην έχει βουλευτή».

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η ενδεχόμενη αύξηση της εισαγόμενης από την Αλβανία εγκληματικότητας, μετά την κατάργηση, από τα μέσα Δεκεμβρίου, της «βίζας», απασχολεί τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πλέον οι Αλβανοί κατά... μυριάδες θα έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς να είναι δυνατόν να ελεγχθούν εξ ολοκλήρου τα εγκληματικά στοιχεία.
Βέβαια την ελεύθερη είσοδο των Αλβανών στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είχε ζητήσει και είχε προαναγγείλει η Ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Όμως, τώρα προβληματίζεται για το ζήτημα της εγκληματικότητας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ
Στο πλαίσιο αυτό έγινε προχθές, Τρίτη, ευρεία σύσκεψη των αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Αλβανίας, στην Κορυτσά.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από το Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγο Κώστα Κασαπάκη, τους γενικούς αστυνομικούς διευθυντές Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρη Πατσιαρίκα και Ηπείρου Κώστα Σκαλτσά, καθώς και τους αστυνομικούς διευθυντές των νομών Φλώρινας Δημήτρη Φωστηρόπουλο, Ιωαννίνων Νίκο Βάντζο και Θεσπρωτίας Βασίλη Μίαρη.
Επικεφαλής της Αλβανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπαρχηγός του Σώματος, ενώ έλαβαν μέρος οι αστυνομικοί διευθυντές Κορυτσάς, Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα.
Όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» ο κ. Βάντζιος στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι θα... εξουδετερωθεί η λαθρομετανάστευση. Και πρόσθεσε: «Ήδη ο αριθμός των λαθρομεταναστών μειώνεται σταδιακά, αφού σε λίγες ημέρες οι Αλβανοί θα περνούν τα σύνορα με τα βιομετρικά διαβατήρια».
«Πληγή», όμως, παραμένει η εγκληματικότητα. Πολλοί θεωρούν ότι θα ενισχυθεί με την κατάργηση της «βίζας», ωστόσο οι αστυνομικές αρχές των δύο χωρών κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι «θα εξασφαλιστεί η νόμιμη κίνηση πολιτών και εμπορευμάτων μέσω μεθοριακών σταθμών». Μακάρι, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων προβλέπεται διαφορετική.

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ
Σύμφωνα με το Αλβανικό κανάλι “Top Channel”, «η Ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε εγκύκλιο για την ελεύθερη κυκλοφορία των λαθρομεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εξοπλιστεί με άδεια παραμονής, από την 1η Ιανουαρίου 2011 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011».
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι λαθρομετανάστες μπορούσαν να παραμείνουν, χωρίς χαρτιά, στην Ελλάδα μέχρι δύο μήνες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία απεστάλη σε όλους του μεθοριακούς σταθμούς των συνόρων, η ελεύθερη κυκλοφορία θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα ισχύει για ένα πλήρες έτος, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία 31-12-2011.
ΠΗΓΗ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

to thema tis "megalis alvanias" exi na kani mono oson anfora to kosovo, asxeta me tin olokliri idhea pu ine ke i vorios ipiros mesa afto ine ena thema pu den iparxi periptosi na to piraksi kanenas giati den pistevo pos ta valkania exun anagi gia enan alon ena polemo se teties krisimes stigmes. oso anafora tus alvanus pu tha kikloforun xoris vizes, pu vasizese ke les pos tha afksithi i eglimatikotita? pu to stirizis afto pu les? i pia ine akrivos afti i alvaniki efimeridha pu lei tetio prama? tha sinistusa sta arthra pu grafete na iste pio antikimeniki. ke telefteo oso anafora ton elino-alvaniko xeimona, exo tin entiposi 1)pos i eladha prospathi na paroi meros tis thalassas pu den tis aniki, ke 2)ine ena thema pu den simferi katholu tin ximara giati ama to parun oi elines tha arxisun na psaxnun gia petrelea ke ama pragmatika iparxun den pistevo pos tha vgi se kalo gia ton topo

Himara City είπε...

Φιλε το αρθρο ειναι απο τον Πρωινο Λογο

Χίμαιρα είπε...

Ενω αμα κανουν ερευνα και βρουν πετρελαιο οι αλβανοι..θα βγει σε καλο για τους χιμαραιους και θα γινουμε οι πιο πλουσιοι?!!χαμενοι και απο τη μια και απο την αλλοι θα ειμαστε.

Ανώνυμος είπε...

To thema einae, pos oi elada afise to Borea Hpiro sta xeria stous alvanus ton laxiston apo 1997, pou den eitane kratos i alvania??? deftero pos afti i eladitsa, ta ekonomika ta paradose sta Tirana kai oxi sto Borio Hpero, kai afise tous borio epiriotes orfani, kanodnas plusios tous alvanus??? ton trito, pios to kseri ty simveni an i alvania tha enothi me to Kosovo,, apo afta pou perasame, kseris kanis, me ty dinami i Elada tha enosi to Boriio Hpiro, afou exi katandisi se afto to simeo??? Me ti, dimopsifizma, me polemo, me ti alo???

Ανώνυμος είπε...

i alvania mas aresi den mas aresi(tus ximareus) tha enothi me to kosovo. ke enas apo tus pio simantikus logus ine pos kapia mera tha ine ke oi dio xores(alvania & kosovo)stin evropaiki enosi, pus simeni 2 alvanikus psifus. Pios stin evropaiki enosi to theli afto????
to petreleo ke to fisiko aerio iparxi stin sigekrimeni perioxi simfona me meletes pu exun gini apo eidikus. oi eladha mas exoi grapsoi sta arxidhia tis, ke to mono thema pu tin endiaferi ine o kolos tis eidika se aftin ti katastasi pu vriskete tora. xamenoi den imaste me tus alvanus (den prospatho na prostatepso ute eladha ute alvania) apla oi alvanoi tha to ixan dosi se ksenus edho ke kero ama itan. exo tin entiposi pos olo ka kapia eteria apo tis liges ke "mikres" pu iparxun ke asxolunte me petrelea tha endiaferontan gia to meros, na ta kanun skata ke na figun.
nomizo pos aftin tin stigmi san ximaraioi prepi na skeftume pos na ftiaksume ton topo mas idhika aftin tin stigmi pu ine mia poli kali efkeria pu i alvania ine PROTI stin lista tu "Lovely Planet", mipos ke bas mas erthun ke kati turistes kseni ke dun poso omorfa meri exume? ala apo tin ali tha mu pis ke na rthun ti skata tha dun? ta beta pu ine pantu? i oti to monadhiko pragma pu boris na kanis stin ximara ine na pas stin thalasa i na pas gia kafe apo to ena magazi sto alo??? i psixagogia ektos apo afta ta liga meri pu ine (tulaxiston) den mu fenete pos ine ke tipota to spudeo

Ανώνυμος είπε...

I xeimariotes prepi na kitaksun ta simferonta tous, malon me thn elliniki kardhia, giati oxi filus me oli, ala na min dosounae perusies stus ksenus. Elada, apo kairo, exi paradosi ta opla tis gia to Borea Hpiro. I amerikani tyous eipane sto 1997, "exetae kolo na mbite mesa gia na paretae to Borea Hpiro???, kai opos ta kseretae, traviksan xeri apo notio alvania, kai ithelan ekonomika simferonta styn alvania, Tirana Diraxero, eisan proti thesi, o elinas prezvis akoma kai simera eine dikigoros gia ta ikonomika kai oxi gia to hellenizmo tys xeimaras. Tora, poten theloune na praksounae ta Tirana, gia ta simferonta tys, organonounae tyn Xeimarra, tro ksilo i Xeimarra, kanondas pos aniksane ena skolio, kai toso eine...... O karamanlis, antis na eixae dosi veto stin alvania gai NATO, edose stys Skpianus, giati eine apo Makedonia aftos. diladi den exounae kolo i elines, eno styn alvania i eliniki kanoniki mionotita, tys kane kare kare tys Tirana apo to keto ty jkomunistiko. ti alo theloune na mathunae i Xeimariotes, mas exetae vgali kai to Kosta Barka san vgalete ton Vangjel Dule, i dropulites pou tromazounae poten tys fonazounae i alvani, oxi alo. afti den exounae tipota simferota me tyn Xeimarra,