Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

''Παίρνετε'' υφαλοκρηπίδα ''δίνετε' Χιμάρα το μήνυμα των Αλβανών

Εφημερίδα Shqip: Η συνάντηση  μεταξύ των δύο γενικών γραμματέων κ.κ. Τουρντίου  και Ζέπου, προχώρησε ακόμη περισσότερο καθώς  ελήφθησαν υπόψη οι "κοινές προσπάθειες για την εξάλειψη των ακραίων θέσεων."
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η διαβούλευση με αυτό το περιεχόμενο και  πνεύμα , αποκαθιστά το καλό κλίμα των διμερών σχέσεων, το οποίο υπέστη κάποια ψύχρανση από τη μη επικύρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα αλλά και τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στη Χιμάρα, όταν ο θάνατος του πολίτη Αριστοτέλη  Γκούμα έφερε και ισχυρές αντιδράσεις από την επίσημη Αθήνα.

 Με την αναζήτηση της φόρμας επαναφοράς των συζητήσεων για την υφαλοκρηπίδα αλλά και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διατήρησης χαμηλών τόνων, Ελλάδα και  Αλβανία κάνουν ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων..
Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αν ένα τέτοιο κλίμα θα επαληθευθεί στην πράξη, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική στη χώρα μας. Αυτό θα συμβεί επειδή μια ρεαλιστική στάση  και κατανόηση της Αθήνας  θα έχει τον αντίκτυπό της στην πολιτική διαχείριση  των δηλώσεων των εκπροσώπων της μειονότητας.
Η Αλβανία σε λίγους μήνες διεξάγει  τοπικές εκλογές, οι οποίες μέσα στις προκλήσεις  των προδιαγραφών εμπεριέχουν και την ανησυχία που προκύπτει στην περιοχή της Χιμάρας, όπου οι υψηλές ευαισθησίες συχνά παρεξηγούνται ή και  χρησιμοποιούνται προς εκλογικό όφελος.
Για το λόγο αυτό, οι ανεπτυγμένες διαβουλεύσεις μπορεί να θεωρηθούν ένα θετικό βήμα, πολύ περισσότερο όταν οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα κάνουν λόγο για επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

DEN DINETAE I XEIMARRA SE KANENA PAZARI. AFTI I XORA EXI HISTORIA. I GENIA MAS NA KANI TIN DULA TYS OXI NA KSEFANEFKI APO RY XORA. EXOUMAE FTASY STO DESPOTIKO SISTYMA, KANIS DEN MILAY, DEN ASKIONI TO KEFALI, MALON AFTI DEN EINAE DIMOKRATIA. EXOUMAE FTASY STA TELEFTEA, ZEROTERA APO TOYS ALVANUS, O PATERAS DEN MILAI ME TOA PEDIA, LOGO TOUS NOMUS GIA PERUSIES. GIATI KATHUNDE I XEIMAREI??? PREPI I NEA GENI NA PARI TA XERIA TYS XEIMARAS. FTASAME EKI ME TYN OPIA OUTE O DEIKTATORAS HOXHAS DEN MBORUISE NA PROKSI TYS DIKIMAS PERUSIES.