Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή Επάρχων στον Υπουργό Μεταφορών : ''Απαιτούμε να γραφτούν και στα ελληνικά οι πινακίδες στους δρόμους''

Με πρωτοβουλία του Έπαρχου Αλύκου κ. Ηλία Θανάση, οι Έπαρχοι Λεβαδιάς , Δίβρης, Αλύκου, Μεσοποτάμου και Φοινικιού ζητούν με κοινή επίστολή ( αρ. προτ. εξτρα ημ. 23/09/2010) προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Sokol Olldashi και τον διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης της Αλβανίας κ. Benet Beci, ώστε οι δύο νέοι δρόμοι Μαυρομάτη – Λιβαδειά - Κρανιά – Αγιοι Σαράντα και Τζάρα – Πλάκα -Τσούκα – Άγιοι Σαράντα, οι πινακίδες να γραφτούν και στην Ελληνική γλώσσα.
Το αίτημα τους οι Έλληνες Έπαρχοι των νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, το στηρίζουν στο νόμο αρ. 8496 ημ. 03/06/1999 για την επικύρωση της “Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Μειονοτήτων". Σύμφωνα με αυτό το νόμο, «σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός μελλών μιας Εθνικής Μειονότητας, οι πινακίδες στους δρόμους γράφονται και στη μητρική τους γλώσσα». Σε αυτές τις πέντε επαρχίες όπου διέρχονται οι δύο προαναφερόμενοι δρόμοι, δεν έχουμε απλώς σημαντικό ποσοστό αλλά το 90% του πληθυσμού είναι Ελληνικής καταγωγής.
Πριν από 15 μέρες στον έναν από τους δύο δρόμους και στην περιοχή της Λιβαδειάς είχαν τοποθετηθεί Αλβανικές και κάποιες Ελληνικές πινακίδες, προκαλώντας την αντίδραση κάποιων αλβανικών μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα της Gazeta Shqiptare” για τις Ελληνικές, με αποτέλεσμα την επομένη η κατασκευαστική εταιρία ΑΕΓΕΚ να αφαιρέσει τις Ελληνικές πινακίδες.
Οι έπαρχοι στην επιστολή τους δεν ζητούν μόνο την τοποθέτηση πινακίδων στη μητρική μας γλώσσα αλλά να λυφθούν και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία τους για να μην έχουμε το ίδιο φαινόμενο όπως στη Δερόπολη και στο Μεσοπόταμου, όπου οι πινακίδες στα Ελληνικά, παραμένουν μουντζουρωμένες για χρόνια.
Επαρχία Αλύκου eparxiaalikou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: