Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μαζικές διαδηλώσεις ανήγγειλε η αλβανική αντιπολίτευση

Νέες μαζικές διαδηλώσεις ανήγγειλε η αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Αλβανία συμφώνησαν να προχωρήσουν ξανά σε μαζικές διαδηλώσεις, σε όλη τη χώρα, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 28 Ιουνίου του 2009.
Τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε, χθες, σύσκεψη των αρχηγών όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, υποστηρίζει σθεναρά ότι το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, ανήλθε στην εξουσία με εκλογική νοθεία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχει τις 65 από τις συνολικά 140 βουλευτικές έδρες και απέχει σχεδόν απ΄ όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής ζητεί να γίνει επανακαταμέτρηση ψήφων, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές ήταν έντιμες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέβαλε προσπάθειες να μεσολαβήσει στη διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), Πασκάλ Μίλο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συμφωνήθηκε να αρχίσουν διαδηλώσεις, τον Οκτώβριο, σε πολλές πόλεις της Αλβανίας και ότι η τελική συγκέντρωση θα διοργανωθεί στα Τίρανα.
«Οι πολίτες, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται και δεν συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, δεν έχουν μέλλον», είπε ο πρόεδρος του Κόμματος Νόμων και Δικαιοσύνης, Σπαρτάκ Νγκέλα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διοργάνωσε και τον περασμένο Μάιο μαζικές διαδηλώσεις και ορισμένοι βουλευτές προχώρησαν και σε απεργία πείνας, αλλά οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν, κατόπιν παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: